Familie Klein slaat toe in eerste ronde OKD

26 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de eerste ronde van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek werden Joost en Martijn Stoker direct getrakteerd op een nederlaag door een lid van de familie Klein. Joost stond niet eens slecht tegen 'opa' Hans Klein, maar blunderde zijn stelling geheel weg. 'Zoon' Marcel Klein had in Martijn Stoker een taaie tegenstander, maar Martijn greep in het eindspel mis en werd pardoes mat gezet. Ook 'kleinzoon' Jorik Klein had een sterke start van het toernooi door de op papier sterkere Henk Overmeer van schaakvereniging Oud-Zuijlen te verslaan.

31 schakers zijn op 25 april gestart aan de 9e editie van het OKD. Dit zijn er minder dan de voorgaande jaren, maar er kwamen wel aardige partijen op de borden. Titelverdediger Peter van den Bergh had een zware dobber aan Jerry van Rekom die in het eindspel nog een winstkans had, maar toch het punt aan de kersverse Sliedrechtse clubkampioen moest laten.

Ook Johan van der Griend startte het toernooi goed door KNSB-speler Kees Wessels te verslaan. Robert van Rekom en Wim Pool speelden een interessante partij, die na veel manoeuvreerwerk in remise eindigde. Jan Sulman hield het lang vol tegen oud-kampioen Melvin Holwijn en leek een remise binnen hand bereik. Sulman wilde meer, maar ging te ver in zijn winstpoging, waarna de oud-winnaar alsnog toesloeg.

Ook Ron Melger van SV Papendrecht-Alblasserdam had een goede partij tegen Niels Mijnster, maar moest toch zijn koning omleggen. Melger had onlangs in Alblasserdam Mijnster nog op remise gehouden en nu leek eenzelfde resultaat mogelijk, maar in tijdnood ging het alsnog mis voor de vaste deelnemer aan het OKD.

Henri Hartog moest er vol tegen aan in zijn partij tegen Floris Verweij. Henri verdedigde goed en kon de stelling lang gesloten houden. Ergens verloor hij echter een stuk en moest het punt aan de jeugdspeler laten. Kees van der Does had een boeiende partij tegen Peter van der Poel, die actief tegenspeelde, maar uiteindelijk toch verloor.

Verrassend was ook de winst van wedstrijdleider Mark van Hulst op Arie van Heeren van SC Dordrecht. Van Heeren raakte in het middenspel het spoor bijster en probeerde via een stukoffer op de koningsvleugel de stelling open te breken, maar zag al snel dat dit niets opleverde en gaf de partij op. De partij tussen Peter Vis en Leo Koppelaar was vooral gezellig en na een korte, maar hevige strijd kon Vis het eerste punt van het toernooi bijschrijven. Ook Jan Veenis heeft zijn eerste punt binnen, de oud-voorzitter versloeg Cees Moes in een regelmatige partij.

Donderdag 2 mei wordt de tweede ronde gespeeld.

advertentie
advertentie