Honderden vlaggetjes in hondendrollen

1 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - 'Spijkers met koppen slaan!' Die boodschap van wijkagent Hans van Schaik tijdens een startbijeenkomst op 3 april in het Griendencollege hadden de bewoners van Vogelbuurt-Zuid goed in hun oren geknoopt. Gewapend met vlagprikkertjes waar je normaal gesproken bij een feestje gehaktballetjes en kaasblokjes mee decoreert werd vrijdagmiddag 26 april de eerste actie gehouden. ,,Over drie weken gaan we dit weer doen. Wél op een andere manier en op een andere plek."

Door Erik de Bruin

,,Én met hopelijk twee keer zoveel mensen", zegt ze er snel bij. 'Ze' is Esther Nugter, die begin april de startbijeenkomst van 'Buurt Bestuurt' bijwoonde en na een korte tafelsessie met enkele andere bewoners van de Vogelbuurt-Zuid besloot zo snel mogelijk de stoute schoenen aan te trekken. Geheel in lijn met wat de gemeente, de politie en het wijkplatform in Sliedrecht-Oost (Buurt Bestuurt behelst een proef van een jaar in dit deel van het dorp) beogen. Een prioriteitenlijstje samenstellen en meteen van boven naar beneden kijken hoe bewoners met behulp van deze instanties zelf actie kunnen ondernemen om de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk te vergroten. ,,De actie die we net hebben gehouden, is een aanzet. We brengen het probleem onder de aandacht en laten zien dat het een grote ergernis is."

Het probleem heet hondenpoep. 'Aantonen dat het een ergernis is', is letterlijk genomen. Esther opent de plastic zak waar ze voorafgaand aan de actie de al genoemde prikkertjes in heeft gestopt. ,,De zak is aardig leeg geraakt. We hebben denk ik alleen al aan de Zwanensingel ruim vierhonderd vlaggetjes in uitwerpselen geprikt. Volgende week halen we de vlaggetjes eruit en ruimen we de drollen op. In principe is dat eenmalig want onze actie is juist bedoeld om gedragsverandering tot stand te brengen." ,,Al hebben we niet de illusie dat je met één zo'n actie het probleem oplost. Het gaat meer om een stukje 'mind setting'", aldus Peter de Borst, die samen met Esther, haar zoon Lorenzo, Robert Noteboom en Mirjam Knol een middagje heeft opgeofferd om het probleem in beeld te brengen. ,,Bij de volgende actie sluiten hopelijk meer buurtbewoners aan. Dat moet kunnen want op Facebook hebben we al 46 volgers", aldus Esther, die graag de jeugd wil betrekken. ,,Iets vinden is niet genoeg", zegt De Borst tot slot. ,,Je moet ook meedoen."

advertentie
advertentie