Afbeelding

Raad draait bezuinigingen terug

8 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Amendementen en moties. Daar draaide het dinsdagavond om tijdens de besluitvormende raadsvergadering over het STOER-bezuinigingspakket van 1,4 miljoen euro. De organisaties die de afgelopen weken gebruik maakten van het inspreekrecht om hun zorgen te uiten en naderend onheil te voorkomen, zagen hun inspanningen beloond.

Door Erik de Bruin

Er wordt niet gekort op de subsidies aan de twee plaatselijke musea. De bijdrage aan de VVV Zuid-Holland Zuid moet, voor zover dat kan, worden ingetrokken. Om te voorkomen dat KNOTS verdwijnt wordt de voorgestelde subsidieverlaging op deze jaarlijkse activiteitenweek voor de jeugd deels gereduceerd. Speel-o-theek De Knuffelbeer moet ook kunnen blijven voortbestaan en krijgt nog wel subsidie. In elk geval genoeg om de voorziening (wellicht op een andere, goedkopere locatie) te kunnen voortzetten. Crescendo dient op een acceptabel niveau muziekonderwijs te kunnen geven aan basisschoolleerlingen. Van de beoogde subsidievermindering van 17.5000 euro blijft een bezuiniging van 6.000 euro over. Bankjes die zijn versleten of kapot zijn gemaakt worden nog wel vervangen. Tot slot mogen hondenbezitters zich in de handen wrijven omdat de voorgestelde lastenverzwaring van 10.000 euro teniet wordt gedaan hetgeen betekent dat de hondenbelasting niet omhoog gaat. Zie hier de amendementen, die in veel gevallen unaniem werden aangenomen door een gemeenteraad die de boodschap van Crescendo, De Knuffelbeer, het Sliedrechts Museum en het Nationaal Baggermuseum en het jongerenwerk met betrekking tot het in stand houden van KNOTS ter harte heeft genomen en heeft omgebogen in alternatieve bezuinigingen. De Sportraad was de enige die geen succesje kon vieren. De huurverhoging van vijf procent voor sportverenigingen die gebruik maken van binnensportaccommodaties wordt niet teruggedraaid. Voor buitensportaccommodaties geldt hetzelfde. Voetbalvereniging Sliedrecht leefde in de veronderstelling dat zij vier jaar achter elkaar met een huurverhoging van vijf procent geconfronteerd zou worden. Wethouder Hans Tanis haalde de pijn weg door aan te geven dat de vereniging op het verkeerde been is gezet. Van een besluit voor 2015, 2016 en 2017 is nog geen sprake, al zit dat wel in de pijplijn. Vlak voor het zomerreces wordt immers de Kadernota nog besproken waarin wel over 2014 heen wordt gekeken.

Rotondes

PRO Sliedrecht deed dat al. De oppositiepartij diende drie moties in die de huidige bezuinigingsopgave (waar dinsdagavond een klap op werd gegeven) overstijgen. Alle gericht op 1 oktober 2013. Voor die datum wil PRO Sliedrecht van het gemeentebestuur een plan gepresenteerd krijgen hoe een aantal decentralisaties dat vanuit het Rijk op gemeenten afkomt lokaal vorm en inhoud krijgt. Ook draagt zij het college op voor 1 oktober met voorstellen te komen over het verhuren van rotondes om zo inkomsten te genereren ('je moet niet alleen bezig zijn met bezuinigen') en maakt zij het verwijt dat de afgelopen jaren nooit de begrote opbrengsten voor precariorechten zijn gerealiseerd. Tanis zegde toe het precariobeleid zo snel mogelijk inzichtelijk te maken. Collega-wethouder Ad de Waard zei zich te zullen verdiepen in de mogelijkheden om rotondes te laten sponsoren. Hij zal wel moeten want de motie werd raadsbreed aangenomen. Johan Lavooi mag wachten met een totaalpresentatie over de maatschappelijke gevolgen van de decentralisaties. De motie hieromtrent werd verworpen.

Cameratoezicht

Ook een aantal amendementen verdween in de prullenbak. De CDA-fractie vond geen gehoor bij de rest van de gemeenteraad om de bezuiniging op het onderhoud aan wegen nog even te parkeren tot eind dit jaar inspectie is uitgevoerd. Het dekkingsvoorstel (de christendemocraten willen hiervoor 50.000 euro aan de Algemene Reserve onttrekken) kon de andere partijen niet bekoren. Het amendement om de extra OZB-verhoging van drie procent ongedaan te maken door het Eneco-dividend ruimer in te zetten werd alleen gesteund door de VVD. De PvdA stond ook een paar keer met lege handen. Dat betekent dat de subsidie die wordt verstrekt om de stedenband met Orastië gestalte te kunnen geven enkel wordt verlaagd en niet wordt stopgezet en dat de door B&W voorgestelde subsidieverlaging op het peuterspeelzaalwerk (hierdoor stijgt de eigen bijdrage) intact blijft. Het door de PvdA ingediende amendement om cameratoezicht op beide treinstations af te schaffen werd verworpen, maar kon wel op sympathie rekenen. De Waard kreeg de opdracht mee uit te zoeken hoe de Gemeenschappelijke Regeling Merwede Linge Lijn er op dit punt precies uitziet. Als de gemeente hier onderuit kan komen levert dit een besparing op van 12.500 euro.

'Investeer in De Stoep'

De voordelig uitgepakte gemeentelijke jaarrekening over 2012 van circa twee miljoen euro komt pas in een volgende raadsvergadering in juni aan de orde. Wethouder Tanis heeft al laten weten dat dit positieve resultaat voortvloeit uit eenmalige meevallers waarmee je geen structurele uitgaven kunt afdichten. Als het aan de VVD ligt wordt een deel van deze 'bonus' wel benut. ,,Wij zouden het een goed idee vinden om een potje te creëren waarmee je kunt investeren in uitbreiding van sporthal De Stoep en de nieuwe bibliotheek'', aldus Len van Rekom, die onomwonden aangaf het een sneue bezuiniging te vinden om 'slechts' 3,5 fte weg te snijden in het ambtelijk apparaat ('eerst werd ons een worst voorgehouden van 1,5 miljoen, nu betreft het nog maar een bezuiniging van 220.000 euro) en net als andere fracties zijn teleurstelling uitsprak dat nog altijd geen fundamentele kerntakendiscussie van de grond is gekomen in Sliedrecht.

advertentie
advertentie