Afgelasting levert vuurwerk op

7 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht heeft maandag op Twitter en op de website van Het Kompas een stortvloed aan kritiek over zich heen gekregen nadat zij ‘s middags bekend had gemaakt dat het vuurwerkspektakel dat ‘s avonds aan de overkant van de rivier zou worden gehouden, op last van de provincie niet door kon gaan. ,,Ik was al naar de overkant gevaren om samen met medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdienst voorbereidingen te treffen toen ik ineens een telefoontje kreeg van wethouder Ad de Waard. Hij was net door de provincie ingelicht dat het afgeblazen moest worden. In allerijl hebben we nog van alles geprobeerd, maar het was te kort dag om het nog voor mekaar te boksen om op een andere locatie het vuurwerk te mogen afsteken.”

Door Erik de Bruin

,,Het lijkt me verstandig een keer met alle betrokkenen om de tafel te gaan zitten”, vervolgt Ben van der Hel, die het comité voorzit. Hij heeft begrip voor de teleurgestelde en soms kwade reacties van dorpsbewoners. ,,Gelukkig hebben we via Twitter nog aardig wat mensen kunnen bereiken zodat het redelijk bekend was dat het vuurwerk niet door zou gaan. Hierdoor eindigde de lampionnenoptocht op het Doctor Langeveldplein. Daar is ook het optreden van Crescendo naartoe verplaatst.” Een kleine pleister op de wonde want veel Sliedrechters verheugden zich op het Bevrijdingsvuurwerk boven de rivier. ,,Wij natuurlijk ook. We gingen ervan uit dat alles in kannen en kruiken was. We zouden namelijk niets anders doen dan in 2012. De vergunningaanvragen waren ook gehonoreerd.”

Een onverwacht bezoek van twee controleurs van de omgevingsdienst (een handhavend orgaan van de provincie) op maandagmorgen gooide roet in het eten. ,,Ze troffen op dertig meter van de ontstekingplaats van het vuurwerk een broedende nachtegaal aan”, vertelt Van der Hel. ,,Wat ik niet begrijp is waarom ze pas maandag zijn gaan kijken. Waarom pas op de dag zelf en niet al een paar weken eerder? Als je dan hoort dat het afgeblazen moet worden, is dat ook niet leuk, maar dan kun je nog iets. Dat wil ik toch wel heel graag duidelijk maken aan de provincie. Nu werden we compleet verrast met een besluit waar we totaal geen rekening meer mee hadden gehouden omdat we exact hetzelfde zouden doen als een jaar geleden. Onze aanvraag om professioneel vuurwerk af te steken werd vorig jaar in een vroeg stadium afgewezen vanwege de bruine kiekendief die in de Merwelanden broedt. We kozen toen in overleg met het vuurwerkbedrijf voor consumentenvuurwerk en daar ging de provincie wel mee akkoord. De knallen waren minder hard en het vuurwerk kwam minder hoog, maar het publiek genoot ervan. ‘Laten we dan in 2013 niet moeilijk doen en voor hetzelfde kiezen’, was onze redenatie.”

De omgevingsdienst laat in een korte reactie weten dat in het kader van het Vuurwerkbesluit een vergunning is afgegeven, maar dat niet is voldaan aan de Flora- en faunawet. ,,Uit inspectie die kort voor het evenement plaatsvond is gebleken dat op dat moment veel beschermde vogels aan het broeden waren in de directe nabijheid van waar het vuurwerk zou worden afgestoken.”

advertentie
advertentie