Pinksteren is het feest van broedende vogels

13 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Wij hebben een vogelnest onder onze dakpannen. Althans dat denken we, want we zien steeds kraaien (of kauwen?) op en neer vliegen. 's Morgens vroeg maken ze een geweldig lawaai tegen onze zinken dakgoot. Inmiddels vliegt er nog maar eentje af en aan. Er staat ons de komende tijd nog wat te wachten. Wat precies? Tsja, dat is dus niet helemaal te zien. Het nest kun je pas zien als je bij de dakgoot op een ladder staat. En nee, zo nieuwsgierig ben ik dan ook niet. Die spanning rond zo'n nest, dat intrigeert mij wel. Voor mij is het een duidelijke verwijzing naar Pinksteren.

Pinksteren: misschien wel het meest ongrijpbare feest van onze nationale feestdagenkalender. De betekenis van kerst laat zich gemakkelijk raden bij het zien van de kerststal, met kindje Jezus liggend in de voederbak. De betekenis van Pasen wordt duidelijk na het horen van het lijdensverhaal van Jezus Christus: gestorven aan een kruis als onschuldige, door God uit de dood opgewekt tot nieuw leven. En vanaf dat moment wordt het mistig en minder grijpbaar. Hemelvaartsdag: Jezus gaat weer terug naar zijn hemelse oorsprong. En alles lijkt dan weer te zijn als het oude, zoals het voor kerst was. Alsof er niets gebeurd is. Niet dus! Een extra toelichting via deze column rond Pinksteren is dan ook wel op zijn plaats.

Pinksteren is het feest van de uitstorting van de Geest van God. Met Pinksteren begint het verhaal van Jezus opnieuw, maar nu in en door de mensen zelf. De leerlingen van Jezus ervaren het als eerste. Vanaf dat moment hebben ze de kracht ontvangen en kunnen ze hun verhaal over nieuw leven vertellen…Het ei van hoop en verwachting is uitgebroed. Gods boodschap vliegt uit. In Schotland wordt die Geest niet als hier aangeduid door een duif, maar met een gans. De gans die in een groep sneller vliegt dan alleen. Mensen worden in beweging gezet door die Geest; in een groep kan de boodschap versterkt worden. In zekere zin is Pinksteren het geboortefeest van de kerk.

Pinksteren is een uitbundig feest: het verhaal van Pasen gaat door. De vruchten (dat wat uitgebroed wordt) van die Geest zijn liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Betekenisvolle signalen in deze tijd, die je hier en daar tegenkomt. De kerk was vroeger de belangrijke signaalwijzer daarvan. Veel individuele gelovigen en zeker kerken hebben veel betekend voor de ontwikkeling van mensen. Denk maar aan de gezondheidszorg.

Helaas kon de kerk ook de plank behoorlijk misslaan, zoals recent rond het misbruikschandaal. Daarom past het de kerk niet te hoog van de toren te blazen. Maar tegelijk geldt ook: nog steeds zet Pinksteren gelovigen wereldwijd in beweging tot het uitbroeden van Gods toekomst. Niet altijd zo zichtbaar, vaak verstopt onder dakpannen van het grote nieuws. Maar één keer per jaar viert de kerk dat met Pinksteren het goede nieuws van God, van verwachting en nieuw leven, uitkomt en zal uitvliegen. Ik ben nieuwsgierig waar ik de broedsels van deze Pinkstervogel tegenkom. Ik houd mijn ogen in ieder geval wijd open!

Gezegend Pinksterfeest.

Ds. Joost Schelling, predikant van de Gereformeerde Kerk Sliedrecht, gelegen aan de Middeldiepstraat, hoek Oranjestraat.

advertentie
advertentie