Passie voor het boksen bij SBV Havana

13 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse Boksvereniging Havana bestaat op 18 mei 2013 officieel 8 jaar. De vereniging probeert het vooroordeel van het boksen als een harde sport te bestrijden en de jeugd van Sliedrecht en omstreken aan het sporten te krijgen.

Door Norbert Schild

Paco Struijk is de oprichter en de trainer van de Sliedrechtse Boksschool. Hij heeft de benodigde diploma's bij de Nederlandse Boksbond behaald en SBV Havana is ook bij deze bond aangesloten. Bovendien is Paco Struijk vroeger een actief bokser geweest die regelmatig met het Nederlands team heeft gebokst. Voordelen van de aansluiting bij de Nederlandse boksbond en het boksverleden van Paco Struijk zijn er voldoende. Het bijhouden van contacten is in de bokswereld bijvoorbeeld belangrijk. Zo is er laatst nog een aantal vrouwelijke leden mee wezen trainen met de bekende Nederlandse bokser Marichelle de Jong. Ook stapt er af en toe is een gastleraar de sportschool binnen om een trainingssessie te geven.

De Sliedrechtse jeugd wordt door middel van clinics een kennismaking met de bokssport in aanraking gebracht. ,,Veelal zijn de ouders geen voorstander als de kinderen gaan boksen. Mensen denken dat er hard fysiek contact tijdens de trainingen is, maar dit is een misvatting. Het grootste gedeelte van de training is zonder fysiek contact'', vertelt Paco.

Ook oud-voetbalprofessional John de Wolf, nu trainer van het eerste elftal van de voetbalvereniging Sliedrecht, is enthousiast over de bokssport en traint regelmatig mee. Samen vertellen Paco Struijk en John de Wolf dat ze vinden dat kinderen tegenwoordig niet meer voldoende bewegen. ,,Bij bijvoorbeeld een zaktraining, een trainingssessie waarbij er gebruik van een bokszak wordt gemaakt, merk ik dat het goed voor mij is'', aldus John de Wolf. Bovendien is hij met zijn selectie van de voetbalvereniging enkele malen wezen trainen bij de Sliedrechtse boksvereniging Havana. ,,Ik zie bij Paco dezelfde passie voor het boksen als ik voor het voetbal heb. De voetballers van het eerste elftal waren dan ook bijster positief over het uitstapje naar de boksschool.''

In het verleden was de vereniging al landelijk actief met een aantal van zijn jeugdleden. Deze vochten door het gehele land partijen. De laatste jaren zijn deze jeugdleden afgehaakt van de wedstrijdsport. ,,Boksen is een sport waarbij de jeugd pas op latere leeftijd wedstrijdhardheid opdoet. Bij voetbal beginnen ze bijvoorbeeld al op hun zesde met wedstrijden bij boksen is dit pas vanaf hun twaalfde''. Paco Struijk hoopt door het aanwerven van nieuwe (jeugd)leden ook weer een aantal wedstrijdboksers te mogen opleiden.

Trainingen bij de boksvereniging bestaan uit een combinatie van kracht, conditie en techniektrainingen. De meeste lessen zijn no contact en alleen op dinsdag word er gecontroleerd gesparred (vriendschappelijk tegen een ander persoon gebokst). ,,De deuren van de vereniging staan open voor iedereen'', aldus Paco Struijk.

advertentie
advertentie