Van den Herik en Boskalis aan de slag met kribverlaging

14 mei 2013 om 00:00 Nieuws

TIEL - Rijkswaterstaat begint pas komende zomer met de verlaging van 250 kribben in de Waal tussen Gorinchem en Tiel. De opdracht wordt uitgevoerd door Boskalis uit Rotterdam en het Sliedrechtse bedrijf Van den Herik Kust- en Oeverwerken BV.

Rijkswaterstaat wilde aanvankelijk al dit voorjaar met de omvangrijke klus beginnen, maar de aanbesteding heeft enkele maanden vertraging opgelopen. De gekozen aannemerscombinatie blinkt volgens contractmanager Bert van Harmelen van Rijkswaterstaat uit in werkzaamheden in snelstromend water, met veel scheepvaart en bij wisselende waterstanden. Van Harmelen verwacht dat de scheepvaart geen hinder zal ondervinden van de kribverlaging. Hij spreekt van een aardige opgave die bij Boskalis en Van den Herik Kust- en Oeverwerken in vertrouwde handen is: ,,De verdere ontwikkeling van natuur in combinatie met een dynamische rivier maakt dit tot een aansprekend project. Tijdens de werkzaamheden in de vaarweg dient de hoofdtransportas tussen de wereldhaven Rotterdam en het achterland Ruhrgebied in volle nautische functie te blijven.''

Alle kribben worden over een lengte van ongeveer dertig kilometer gemiddeld met één meter verlaagd. De werkzaamheden zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen. De werkzaamheden vinden plaats tegen de achtergrond van het nationale hoogwaterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier, een veelomvattend pakket van maatregelen om rivieren op meer dan dertig plekken in Nederland meer stroomgebied te geven en de afvoer van water te vergemakkelijken. De kribverlaging zorgt ervoor dat de waterstand bij hoogwater - een hoeveelheid van 16.000 kubieke meter per seconde bij Lobith - met zes tot twaalf centimeter daalt. Eerder werden al 200 kribben in de Waal tussen Nijmegen en Tiel verlaagd.

Langsdammen

Bij de werkzaamheden tussen Tiel en Gorinchem hoort ook de aanleg van zogeheten langsdammen met oevergeulen tussen Ophemert en Wamel. Dit gebeurt in de binnenbocht over een lengte van zeven kilometer. De rechteroever wordt over een lengte van drie kilometer van langsdammen voorzien. Aan één kant van de rivier worden op dit traject de kribben verwijderd. Met de langsdam wil Rijkswaterstaat zowel de natuur als de veiligheid voor de scheepvaart in één klap verbeteren. Over het hele traject Nijmegen-Gorinchem brengt Rijkswaterstaat bovendien uniforme vaarwegmarkeringen aan. De materialen uit de weggehaalde kribben worden zoveel mogelijk hergebruikt.

De kribben worden vanaf komende zomer stuk voor stuk verlaagd. Het is nog onbekend waar tussen Tiel en Gorinchem de gekozen aannemerscombinatie met de werkzaamheden van start gaat.

advertentie
advertentie