Stichting Beter Malawi start eerste project

15 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De 20-jarige Anne van den Berg uit Sliedrecht heeft vorig jaar samen met Hendrik Karels (22 jaar uit Noordeloos) vijf maanden vrijwilligerswerk gedaan in Malawi. Terug in Nederland bleven ze met Malawi in hun hoofd zitten. Daarom hebben ze zich begin dit jaar aangesloten bij het bestuur van Stichting Beter Malawi. Deze stichting is vorig jaar opgericht door Dick Aantjes (Papendrecht) en Erik van Happen (Best). De eerste projecten beginnen nu vorm te krijgen

,,In Malawi moeten de meeste mensen dagelijks rond zien te komen van nog geen dollar per dag; het minimum inkomen per maand is hier namelijk maar 20 dollar. Malawi behoort tot de armste landen in de wereld. De gemiddelde levensverwachting is slechts 55 jaar en de meeste mensen zijn volledig van de landbouw afhankelijk om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud", vertelt Anne. ,,We hebben daar deze armoede van dichtbij meegemaakt en veel dingen gezien die ons hebben aangegrepen. Dertien mensen die bij elkaar wonen op tien vierkante meter, kinderen die de hele dag leven op alleen maar maïs, honderd kinderen die les krijgen in één klaslokaal, slechte oogsten door gebrek aan middelen en kennis."

Deze indrukken lieten Anne en Hendrik niet meer los. Vandaar dat ze zich aansloten bij Stichting Beter Malawi. ,,Momenteel zijn we bezig met het opzetten van ons eerste project: het Home Garden Project bij Namadidi Primary School. Dit is een basisschool vlakbij het project waar we vorig jaar hebben gewerkt. Theorie- en praktijkles over het verbouwen van groente en fruit moeten ervoor zorgen dat kinderen niet alleen koolhydraten (uit maïs) binnenkrijgen maar ook proteïnen, vitaminen en mineralen die hun afweersysteem versterken en ondervoeding en groeiproblemen helpen voorkomen", zegt Anne.

Voor de komende jaren staan er al meer projecten gepland. ,,We willen bijvoorbeeld ook graag wat gaan doen aan het tekort aan klaslokalen. Op sommige schoolgebouwtjes zit niet eens een dak, waardoor er in de regenperiode veel lessen uitvallen."

Dit goede doel steunen kan door een bijdrage te storten op Raborekening 1394.96.416 ten name van Stichting Beter Malawi. Meer informatie is te vinden op www.betermalawi.nl.

advertentie
advertentie