Wijknetwerken als aanspreekpunt voor zorg

16 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Drechtsteden en zorgverzekeraar VGZ willen wijknetwerken opzetten in de verschillende Drechtsteden. Het sociaal wijkteam zal bestaan uit verpleegkundigen, ouderenwerkers, welzijnswerkers en andere hulpverleners. Hun taak is bestaande netwerken in de wijk te verbinden, zoals de huisartsen, thuiszorg, vrijwilligers (buurtverenigingen, cliëntenorganisaties), scholen, wijkagenten en actieve wijkbewoners. Het sociaal wijkteam wordt zo een laagdrempelig aanspreekpunt voor wijkbewoners voor zorg en welzijn.

De wijknetwerken dienen om zorg en welzijn beter op elkaar én op de behoefte van de klant af te stemmen. Het sociaal wijkteam probeert ook te voorkomen dat sociale problemen van wijkbewoners uitgroeien tot medische problemen. Dit kan doordat bijvoorbeeld ook een huisarts of praktijkondersteuner meedoet in het sociale wijkteam. Zo moet het initiatief ook bijdragen aan het beschikbaar en betaalbaar houden van professionele zorg voor burgers en het ontlasten van de eerste en tweedelijns zorg.

Dinsdag 14 mei tekenden de Drechtsteden en VGZ een convenant waarmee dit initiatief werd bekrachtigd. Bij de uitvoering gaan Drechtsteden en VGZ uit van de eigen kracht van de mensen en hun sociale omgeving. Gekeken wordt naar bestaande structuren en naar wat mensen en hun familie, vrienden en buurt zelf (nog) kunnen. ,,Hierdoor kunnen mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving blijven wonen. Dat is ook wat veel mensen willen. Als de hulp uit het eigen netwerk onvoldoende blijkt, wordt gekeken naar mogelijkheden in het zorgnetwerk, zoals een huisarts en een praktijkondersteuner. Gemeenten, zorgverzekeraars en andere maatschappelijke partners ondersteunen, maar nemen de verantwoordelijkheid niet over", zegt Bart Verhulst, manager zorginkoop VGZ.

advertentie
advertentie