Afbeelding
Archief BDUmedia

'Nieuwbouw in Drechtsteden verder terugdringen'

17 mei 2013 om 00:00 Nieuws

DRECHTSTEDEN - De woningmarkt in de Drechtsteden ondervindt duidelijk de gevolgen van de crisis. Er is nadere bezinning nodig op de wijze waarop en het tempo waarin de doelen - verbetering van de kwaliteit van de woningvoorraad, het vestigingsklimaat en de woonomgeving - nagestreefd worden. Dat betekent dat het teveel aan nieuwbouwaanbod verder teruggedrongen moet worden via een betere fasering en dosering. Dat concludeert ABF-research die een woningmarktverkenning uitvoerde in de Drechtsteden. Hun rapportage is opgenomen in de Woonmonitor 'Wonen in de Drechtsteden 2013'.

Een deel van het overaanbod is al teruggebracht: het oorspronkelijke woningbouwprogramma voorzag in de bouw van 12.600 woningen tot 2020; dit aantal is verminderd tot 8.500 woningen. ,,De Provincie Zuid-Holland had ons gevraagd ons programma terug te brengen tot 60 procent; met de huidige reductie van de programmering komen we uit op tweederde van het oorspronkelijke programma en zitten we dus dicht bij de gevraagde 60 procent", zegt regioportefeuillehouder Wonen Teunis Stoop.

De inschatting van de marktvraag is zodanig dat nu nog rekening gehouden wordt met een overprogrammering van 800 woningen. Met name aan Dordrecht en Zwijndrecht wordt gevraagd de voorgenomen bouw van appartementen nog eens te bezien en daarin prioriteiten te stellen.

Uit het onderzoek van ABF-research blijkt onder meer dat rekening moet worden gehouden met een grote verschuiving van de woningvraag in de Drechtsteden naar lagere prijssegmenten en van koop naar huur.

In 2012 werden in de regio 827 nieuwbouwwoningen opgeleverd en 310 verkocht. Er werden 1.969 bestaande woningen verkocht; dat is 7 procent minder dan in het jaar ervoor. Opvallend is het lage aantal verkochte appartementen; de verkoop van appartementen in de bestaande voorraad nam af van 627 in 2011 naar 507 in 2012. De verkoop van eengezinswoningen is juist iets toegenomen van 1.437 in 2011 naar 1.462 in 2012.

Stoop: ,,We moeten onszelf ook niet de put in praten. Er zijn in 2012 opnieuw minder woningen verkocht, maar de aantallen verkochte woningen en de gemiddelde prijs ervan liggen wel boven het landelijke gemiddelde. Wij blijven inzetten op het behoud en waar mogelijk verbetering van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad. Zo kunnen midden- en hogere inkomensgroepen worden aangetrokken en gebonden aan de regio.''

De Woonmonitor is besproken in de Drechtraadcarrousel Fysiek van 14 mei en is te vinden op www.drechtsteden.nl

advertentie
advertentie