Blik naar verleden en toekomst bij 'Leven aan boord'

20 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Onlangs is in het Nationaal Baggermuseum een tentoonstelling geopend over het leven aan boord van baggerwerktuigen. Te zien is onder welke omstandigheden op het werk werd verbleven. Dat kon uiteenlopen van een hut aan boord of een ruimte aan de wal waarin meerderen huisden. Een éénpersoonshut was voorbehouden aan de kapitein en de hoofdmachinist aan boord van een zeegaande sleephopperzuiger. De overige verblijven waren meestal ingericht voor twee of vier personen. De bemanning van stationair werkende schepen, zoals baggermolens en snijkopzuigers, hadden meestal een accommodatie aan de wal en soms op een ark.

Dat is vandaag de dag wel even anders. Vrijwel iedereen kan beschikken over een éénpersoonshut die is voorzien van airconditioning, computeraansluiting en wifi. Wat (nog) niet veranderd is, is dat het uitvoeren van baggerwerken nog steeds een mannenaangelegenheid is. Maar ook dat kan in de toekomst wel eens gaan veranderen en dan kom zullen jonge dames in overall aan boord geen uitzondering zijn. Deze nieuwe tijd in de baggerwereld is voorlopig alleen nog te zien in het Baggermuseum waar beide dames werden gefotografeerd.

De expositie is te zien tot eind augustus. Het Nationaal Baggermuseum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Kijk ook op www.baggermuseum.nl

advertentie
advertentie