OM eist drie maanden cel voor 'poging zware mishandeling' van agent

22 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Justitie wil dat een 26-jarige Leerdammer voor drie maanden de cel in gaat. De man heeft zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling van een politieagent in Sliedrecht. Bij het incident werd de verdachte, een ex-Sliedrechter, ingespoten met pepperspray en niet veel later neergeschoten door de politieman die hij mishandeld zou hebben.

Op 18 maart 2012 kreeg een brigadier om half drie in de nacht een melding binnen dat er een vrouw in Sliedrecht zou zijn mishandeld. Toen de agent aankwam zag hij de vrouw huilend op straat zitten. Haar vriend, die de ruit van een deur had vernield, stond bij de vrouw in de buurt en werd aangesproken door de agent, die alleen was. De agent wilde de man aanhouden. Niet veel later ontstond een worsteling waarbij de Leerdammer zou hebben geslagen, gestompt en getrapt. De agent spoot pepperspray naar de man. "Het verzet werd echter niet kleiner, maar groter. Daarom was de verbalisant genoodzaakt zwaardere middelen in te zetten. Hij werd steeds meer in het nauw gedreven en besloot na vele waarschuwingen de verdachte neer te schieten," aldus de officier van justitie.

'We zijn hem kwijt'

Patrick K. was tijdens de behandeling van de rechtszaak niet aanwezig. "Ik had gehoopt en verwacht dat hij er zou zijn," vertelde zijn advocate Renée van den Hemel. Zij verklaarde zijn afwezigheid met: "Hij zag heel erg op tegen de behandeling van de zaak. Mogelijk durft hij hier niet te zijn." De afwezigheid van de verdachte, verbaasde een medewerker van de reclassering niets: "Wij hebben een aantal keer contact gezocht met meneer. Afspraken komt hij niet na en sinds kort zijn we hem 'kwijt'. Hij woont namelijk niet meer op het adres waar hij ingeschreven staat."

Veelpleger

"Een werkstraf is gedoemd te mislukken, want meneer zit ondergedoken en de reclassering wil ook niet verder met hem," zo begon de officier van justitie haar aanklacht. Ze vervolgde: "Meneer heeft al diverse veroordelingen voor vernielingen en geweldplegingen op zijn naam staan. Het gaat met name om geweldplegingen tegen mensen met een publieke taak. Verdachte is te kwalificeren als veelpleger. Ik zie me genoodzaakt een gevangenisstraf van drie maanden te eisen."

Vrijspraak

De raadsvrouw van K. vond deze straf véél te hoog. Zij vindt dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk is, omdat de agent disproportioneel geweld heeft gebruikt. "Pepperspray was onnodig en de agent had daarna eerst een waarschuwingsschot moeten afvuren. De brigadier is in paniek geraakt, schoot in de borst van mijn cliënt en dat heeft K. bijna het leven gekost. Een vrijspraak zou op zijn plaats zijn en de agent zou vervolgd moeten worden," aldus advocaat Van den Hemel.

De rechtbank denkt over de zaak na en doet op donderdag 30 mei uitspraak.

advertentie
advertentie