De boeken top-tien van Dick van Noordenne

24 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In juni 2013 wordt voor de 25ste keer de Maand van het Spannende Boek gehouden. De Maand van het Spannende Boek heeft tot doel kwalitatief hoogstaande misdaadliteratuur onder de aandacht te brengen. In de bibliotheek staan de beste thrillers deze maand centraal. Ook Dick van Noordenne houdt van spannende literatuur. De Sliedrechter is al meer dan dertig jaar lid van de bibliotheek en mag dit keer zijn favoriete top tien delen met de lezers van Het Kompas. ,,Mijn vrouw is 29 jaar werkzaam geweest in de bibliotheek en zorgde altijd voor een voorraad spannende boeken."

Vroeger kwam er echter weinig van lezen. Van Noordenne was vaak maanden van huis weg voor zijn werk bij de Koninklijke Maatschappij Adriaan Volker en bij de Koninklijke Maatschappij Boskalis. Bij Volker heeft hij altijd op baggermolens gewerkt. Hij is begonnen als dekknecht en heeft alle functies bekleed tot aan laatste molenbaas. Daarna is hij via Blankenvoort (ook een baggermaatschappij) bij Boskalis gekomen als uitvoerder. Het langst is hij in IJmuiden werkzaam geweest bij het zogenaamde Zeezand project.

Behalve lezen werkt Van Noordenne nog graag in zijn tuin. Helaas wordt het wel steeds zwaarder gezien zijn leeftijd van 81 jaar.

Nog steeds is hij een fervente thriller lezer en iedere week komen hij of zijn vrouw in de bibliotheek.

Hoe vind u dat de bibliotheek veranderd is in 30 jaar tijd en hoe ziet u de bibliotheek in de toekomst?

Ik vond het in het begin erg rommelig maar wel gezellig. Op dit moment is het netjes maar wel wat ongezelliger al ligt dat niet aan het personeel. Vroeger kon je gezellig een bakje koffie en een koekje pakken, maar dat is nu verleden tijd. Ik mis de huiselijke gezelligheid toen Anke Peters hoofd was en later Eddy. Gelukkig is de persoonlijke service nu nog wel aanwezig al ben ik bang dat dit in de nabije toekomst verdwijnt. Dan zal er nog meer geautomatiseerd worden met minder personeel dus nog ongezelliger en zakelijker.

Heeft u ook een e-reader, of blijft u bij het 'papieren boek' ?

Ik blijf bij het papieren boek. Ik vind het heerlijk om onderuitgezakt in een makkelijke stoel een boek te lezen. Met een e-reader heb ik niet zo veel.

Welk boek bent u momenteel aan het lezen?

,,Op dit moment ben ik het boek 'De vijand' van Pieter Aspe aan het lezen."

Wat vindt u zo leuk aan dit genre?

,,Ze lezen gemakkelijk en natuurlijk vanwege de spanning. Tijdens het lezen probeer je zelf de dader(s) al op te sporen. Het moeten voor mij geen Chinese thrillers zijn want die Chinese namen kan ik niet onthouden. Tijdens onze vakantie neem ik altijd een paar afgeschreven boeken mee. Die hoef je dan niet mee terug te nemen.

Top tien schrijvers

1 Pieter Aspe

2 David Baldacci

3 Dan Brown

4 Ian Flemming

5 Dick Francis

6 Sue Grafton

7 John Grisham

8 Robert Ludlum

9 Lee Child

10 Deflo, Luc

advertentie
advertentie