Afbeelding

Zuid-Holland Zuid in top veiligheidsregio’s

24 mei 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) hoort bij de vier beste veiligheidsregio’s van Nederland. Dit blijkt uit het donderdag 23 mei gepubliceerde rapport “De Staat van de Rampenbestrijding 2013” van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Hierin wordt de stand van zaken van alle veiligheidsregio’s in Nederland weergegeven. Het onderzoek geeft wel een aantal verbeterpunten mee. Eén daarvan betreft de jaarlijkse systeemoefening. VRZHZ heeft weliswaar de intentie uitgesproken dit jaarlijks te willen doen, maar heeft dit vooralsnog niet gerealiseerd.

In het onderzoek kijkt de Inspectie Veiligheid en Justitie onder meer of de Veiligheidsregio zaken op orde heeft zoals het actueel houden van een Regionaal Risicoprofiel, het Beleidsplan en het Regionaal Crisisplan. Met andere woorden: wat zijn de risico’s in Zuid-Holland Zuid, hoe worden die risico’s verkleind of weggenomen en hoe wordt een eventuele calamiteit bestreden. Er wordt gekeken of de rampenbestrijdingsorganisatie (alarmering, opschaling en continuïteit) goed is ingericht en of wordt voldaan aan de oefenverplichtingen. Ook de gemeentelijke bevolkingszorg en de samenwerking met andere partners is door de inspectie beoordeeld.

Geconcludeerd wordt dat de VRZHZ op het gebied van planvorming de zaken 100 procent op orde heeft en dat bij het opschalen ruim 90 procent scoort. Maar Carlo Post, algemeen directeur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid kijkt ook naar de verbeterpunten. ,,We blijven ons inspannen om risico’s zoveel mogelijk te verkleinen, zoals met het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Ook besteden we extra aandacht aan de interregionale (tussen veiligheidsregio’s) en bovenregionale (met het rijk) samenwerking. Gelet op de risico’s in onze regio is goede samenwerking met partners essentieel om voor allen die hier wonen, werken of recreëren een zo veilig mogelijke situatie te realiseren."

advertentie
advertentie