Leon Boer: 'Slopen'

28 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Al maanden is er een bedrijf bezig met de sloop van de Karekietflat. Nu al het voorwerk is gedaan, zijn ze met een hele grote graafmachine het overgebleven karkas aan het afbrokkelen. Je kunt het bijna geen slopen meer noemen. Vroeger zouden ze zo'n flat hebben ontruimd en vervolgens met een hijskraan en een enorme stalen bal, de boel in enkele uren tegen de vlakte hebben gegooid. Ik weet nog dat in Dordrecht de schoorstenen van de elektriciteitscentrale tegen de vlakte gingen door ze simpelweg op te blazen. Ik stond daar op de brug te kijken op mijn fietsje. BOEM...en weg waren die dingen! Dat was nog eens slopen! Tegenwoordig is de lol er helemaal van af. Om te zorgen dat er geen stof vrij komt en om andere geldverslindende milieuregels na te leven, gaat dat nu bijna steentje voor steentje.

Ik kan niet zeggen dat ik er rouwig om ben dat die foeilelijke flat tegen de vlakte ligt. Wat mij betreft gooien ze al die dingen tegen de vlakte! Onder het mom van #mooiSliedrecht lijkt mij dat een aardige stap in de goede richting. Laten we beginnen met de hoogste varianten. Mijn voorstel is om dat dan buiten het broedseizoen te doen, zodat we die steenpuisten eens lekker ouderwets kunnen opblazen.

Ik ben opgegroeid tussen het Merelnest en de Karekietflat. Fijne buurt! Inmiddels woon ik er weer met veel plezier. Mijn oude schooltje stond in de schaduw van de flat, die er, net als de school, nu niet meer is. In diezelfde tijd is de Reli Groep begonnen met het sorteren van post in een garagebox van de Karkietflat. In de maanden dat ze de sloop aan het voorbereiden waren, heb ik mij vaak afgevraagd welke verhalen er zich nog meer hebben afgespeeld in deze flat. Ineens kon je in elk huis naar binnen kijken door het ontbreken van de gevel. De verschillende kleurtjes behang en vrolijk gekleurde kinderkamertjes, blootgesteld aan de elementen. Hoeveel kinderen zouden daar geboren zijn? Hoeveel mensen gestorven? Hoeveel verjaardagen, feestjes en kerstbomen zouden er gestaan hebben? Dat soort vragen spoken door mijn hoofd terwijl het laatste puin wordt afgevoerd.

Als u verhalen heeft over deze flat, kunt u deze delen door te reageren op mijn column op de site van Het Kompas. Ik nodig u uit dit te doen.

Het uitzicht is er wel op vooruit gegaan! Ik ben benieuwd hoe de nieuwe huizen zullen staan in de omgeving. Veel lelijker kan het niet worden in ieder geval. Dat dan weer wel.

advertentie
advertentie