SKC Merwede wil met Enno Verhoef meedoen voor promotie

29 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het korfbalseizoen is bijna ten einde. SKC Merwede sluit aanstaande zaterdag het seizoen af tegen hekkensluiter in de klasse 2l, Tiel '72. Met een vierde plaats in de eindstand en een trainerswissel in december is het tijd om te focussen op het volgende seizoen. Enno Verhoef stapte in december in en blijft ook volgend seizoen actief als coach van het eerste elftal van SKC Merwede. Bij de Sliedrechtse korfbalclub hoopt Enno Verhoef de 39 kampioenschappen die hij gecombineerd als trainer en speler heeft behaald verder uit te breiden.

Door Norbert Schild

Enno Verhoef heeft er inmiddels al een flinke carrière als trainer opzitten. De affiniteit met korfbal begon als 12-jarige speler bij hetzelfde SKC Merwede. Enno Verhoef was jarenlang actief als speler van het eerste team bij de Sliedrechtse korfbalvereniging. Hij vertelt dat het team waarin hij speelde, eigenlijk een team was dat na een generatie van topspelers kwam. Na acht jaren bij Merwede kon de huidige trainer van de club de balans tussen werk en de sport niet meer vinden en moest hij op zoek naar een vereniging die op zondag speelde. Enno Verhoef kwam bij Zwijndrecht uit waar hij nog enkele jaren als speler actief was tot hij wegens blessures zijn sportieve ambities niet meer kon realiseren. Hierna startte hij een carrière als trainer die hem langs vele clubs voerde. Hij rondde diverse trainerscursussen af en mocht zich gediplomeerd trainer noemen.

Via teams uit alle verschillende niveaus kwam Enno Verhoef in december weer uit bij SKC Merwede, ,,Eigenlijk wou ik pas over drie jaar trainer van SKC Merwede worden, maar in december werd ik gebeld en besloot ik toch per direct de stap te maken''. De organisatie van de korfbalvereniging was immers bekend. Al was de eerste wedstrijd lastig aangezien Enno Verhoef nog niet bekend was met de spelers. In het volgende seizoen wil de trainer van het eerste team een stabiele basis in en rond het team opzetten en meedoen voor promotie.

Ook kijkt Enno Verhoef er naar uit om met de opkomende jeugdige talenten van SKC Merwede te werken. ,,De B-jeugd is vorig jaar kampioen van de eerste klasse geworden en deze spelers stromen binnen enkele jaren door naar het eerste team." Sowieso vindt hij de ontwikkeling van de jeugd belangrijk. Zo is Enno Verhoef ook actief als trainer van de regionale jeugdselectie onder de 16 jaar. Van deze jeugdselectie spelen er zes in het Nederlandse team voor onder de zestien.

Als persoon merkt de trainer ook dat hij verder gegroeid is. Hij haalt vooral zijn wandeltocht van Lourdes naar Santiago de Compostella aan, die hij een jaar geleden volbracht. ,,Het inschatten van jezelf is heel belangrijk, je bent geheel op jezelf aangewezen. De prestaties zijn dan ook een overwinning op jezelf.'' Tijdens deze reis leerde hij zichzelf beter kennen en ontwikkelde hij de vaardigheid om bepaalde zaken te relativeren. ,,Dat komt zowel bij mijn werk als logistiek manager bij een uitgever van pas als bij mijn carrière als korfbalcoach."

Zelf ziet Enno Verhoef zijn voornaamste kracht in het ontwikkelen van de spelers. ,,De individuele aanpak is belangrijk. Voorwaarde hiervoor is om de spelers beter te leren kennen." In zijn selectie vindt de trainer het belangrijk dat de spelers gemotiveerd zijn. ,,Dit jaar werd er bijvoorbeeld gesproken over een uitcomplex bij het eerste team. Er werd veel puntverlies geleden in de wedstrijden buiten het sportcomplex aan de Thorbeckelaan. Wil het team volgend jaar meedoen voor het kampioenschap in de tweede klasse, dan moeten er meer punten worden gepakt op de onbekende velden."

Enno Verhoef is ook tevreden over het werk van de technische commissie van de Sliedrechtse korfbalvereniging. Deze commissie staat open voor nieuwe ideeën. ,,Zo wordt er bijvoorbeeld meer gebruik gemaakt van video-analyses van de spelers. Ook op het sportieve vlak zijn er in het nieuwe jaar ambities. De selectie moet sterk genoeg worden geacht om eerste klasse te spelen. De afgelopen jaren zijn de puzzelstukjes telkens net niet genoeg in elkaar gevallen om promotie te bewerkstelligen. Er is goede moed dat dit met een sterk begeleidingsteam, de instromende jeugd en de drive van zowel de spelers als van mijn kant de komende jaren wel lukt", aldus Verhoef.

advertentie
advertentie