DuPont nu wel het beste jongetje van de klas

30 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Aangepaste ver-

gunningaanvraag

'enorme verbetering'

SLIEDRECHT - De gemeente Sliedrecht kon zichzelf donderdagavond in de handen wrijven. Tijdens een informatiebijeenkomst in het Regiokantoor aan de Dordtse Noordendijk werd meerdere keren naar voren gebracht dat de zienswijze die zij in 2012 heeft ingediend de leidraad is geweest voor DuPont om de vergunningaanvraag aan te passen. De nieuwe vergunning zal naar verwachting weinig tot geen bezwaren opleveren.

Door Erik de Bruin

De gemeente Sliedrecht dient nog wel een zienswijze in. ,,Maar die zal lang niet zo dik zijn als de zienswijze die ik vorig jaar heb geschreven", vertelde Johan Vollenbroek na afloop van de informatiebijeenkomst. Bij zijn naam zullen veel Sliedrechters direct de link leggen met de Derde Merwedehaven. Vollenbroek, een expert op het gebied van milieuvergunningen, hielp de werkgroep en de gemeente jarenlang in haar juridische strijd tegen de Dordtse afvalberging en de provincie. Toen in maart 2012 de vergunningaanvraag van 'buurman' DuPont tot ophef en ongerustheid leidde deed de gemeente wederom een beroep op zijn deskundigheid. DuPont-directeur Paul Meyers vertelde de circa twintig aanwezigen dat in de zomer van 2012 kritische, constructieve gesprekken hebben plaatsgevonden en dat de nieuwe vergunningaanvraag tegemoet komt aan de ingediende zienswijzen. Vollenbroek beaamde dat. Hij sprak van een enorme verbetering. Met name omdat het bedrijf een stapje extra doet op het gebied van Best Beschikbare Technieken en emissiereductie. Ook worden de veiligheidsmaatregelen concreet gemaakt. Bij de vorige vergunningaanvraag werden de veiligheidsvoorschriften enkel in hoofdlijnen omschreven.

'Hogere verwachtingen'

Marcel Rietberg gaf namens de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid de credits aan de gemeente Sliedrecht dat zij het onderste uit de kan heeft gehaald. De aanvraag die DuPont in maart 2012 had ingediend kon volgens de Omgevingsdienst al door de beugel. Vanuit het publiek merkte Arie de Ruiter hierover op dat het eigenlijk een blamage is voor de provincie dat de zienswijze van de gemeente Sliedrecht de leidraad is geweest. Hij trok als verontruste burger (De Ruiter is betrokken bij Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven) de conclusie dat als de gemeente geen expert tot zijn beschikking zou hebben een veel slechtere vergunning zou zijn ontstaan. ,,Dat het een hele verbetering is, is aan de ene kant natuurlijk goed, maar anderzijds geeft het ook een wrang gevoel. Ik bedenk me dan dat we de afgelopen jaren aan de overkant van de rivier toch heel wat hebben zitten opvreten en daarvoor heb ik nooit een excuus gehoord." ,,DuPont is voortdurend bezig met verbeterde technologieën", reageerde Meyers. ,,De verwachtingen van de maatschappij gaan omhoog en daar gaan wij in mee. Dat wil echter niet zeggen dat het in het verleden ongezond en onveilig was." Vervolgens verwees hij naar wat hij aan het begin van de avond al had gezegd dat DuPont veiligheid en zorg voor het milieu hoog in het vaandel heeft staan.

'Niet trots op'

Het chemisch concern moest in augustus 2012 door het stof toen zij naar buiten bracht dat van de stof hexafluorpropeen (dat ademhalingsproblemen kan veroorzaken) vele jaren achtereen veel meer is uitgestoten dan men dacht. ,,We hebben het vertrouwen van de omgeving geschaad en daar zijn we zeker niet trots op", sprak Meyers. ,,We hopen het vertrouwen te herstellen. Door het uitgebreide onderzoek dat we in de tweede helft van 2012 hebben laten uitvoeren naar alle emissiepunten op het terrein zijn we ervan overtuigd dat we niet voor verdere onaangename verrassingen komen te staan." Rietberg kon dat beamen. Hij legde het publiek uit dat de Omgevingsdienst met medewerking van het RIVM en TNO de onderzoeksresultaten heeft gevalideerd en ook heeft toegezien dat het onderzoek op een goede manier werd uitgevoerd. Toen vorig jaar augustus de veel te hoge hfp-emissie naar buiten kwam kreeg de Omgevingsdienst ook de wind van voren. Jaap Cats, hoofd van de afdeling Handhaving en Toezicht, legde destijds tijdens een informatiebijeenkomst (op dezelfde locatie) uit dat het in overheidsland zo is geregeld dat een bedrijf zelf jaarlijks verslag dient te doen van de emissies. De overheid (in dit geval dus OZHZ) controleert in zijn rol van handhaver en toezichthouder de cijfers. Ditmaal was hij ook aanwezig en zei hij vanuit de zaal dat op korte termijn de discussie gaat spelen of overheden weer zelf controles zouden moeten verrichten. Hij kon De Ruiter melden dat de GGD, zoals zij in augustus al aankondigde, van plan was een gezondheidsonderzoek op te starten, maar dat een oproep om daaraan mee te doen slechts vier aanmeldingen heeft opgeleverd. De GGD had ongeveer dertig mensen nodig en is derhalve niet tot uitvoering overgegaan.

Ter inzage

Dankzij het hfp-nieuws (uit onderzoek is gebleken dat de verhoogde uitstoot van hexafluorpropeen niet heeft geleid tot een gezondheidsrisico voor de omgeving - het liep met een sisser af) werd de vergunningprocedure stilgelegd. Inmiddels is deze weer opgestart met als gevolg een flink aangepaste vergunningaanvraag door het bedrijf zelf waaraan de provincie zijn goedkeuring wil verlenen. Tot en met vrijdag 5 juli ligt de ontwerpvergunning die de Omgevingsdienst heeft opgesteld ter inzage in de gemeentehuizen van Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht. Binnen deze termijn kunnen zienswijzen worden ingediend. De verwachting is dat nu DuPont zich in tegenstelling tot een jaar geleden wel als het beste jongetje van de klas gedraagt er weinig tot geen bezwaren zullen zijn waardoor de vergunning na de zomer van kracht wordt.

advertentie
advertentie