Schaken: Titelverdediger Van den Bergh blijft koploper

3 juni 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Peter Vis verraste oud-winnaar Henk Prins in de vijfde ronde OKD 2013 en steeg met deze schaakoverwinning naar de vierde plaats. Met een Bird-opening wist de bijna vijftigjarige Vis de internationaal probleemmeester in de verdediging te drukken en moest Prins met veel minder tijd op de klok het punt aan Vis laten.

Titelverdediger Peter van den Bergh blijft, ondanks zijn bye in de vijfde ronde, koploper, maar zag de achtervolgers iets dichterbij komen. Wim Hokken en Melvin Holwijn profiteerden niet van de afwezigheid van Van den Bergh en kwamen niet verder dan remise. Ook Niels Mijnster kon met winst op Jerry van Rekom op gelijke hoogte komen met de koploper, maar zag zijn stelling eveneens in remise verzanden. De Leeuw gaf geen krimp en uiteindelijk moest de verrassing van Fourmies in remise berusten.

Oud-winnaar Wout Boer kon het niet bolwerken tegen Dordtenaar Johan van der Griend, terwijl Kees Wessels weer eens een ouderwetse aanvalspartij speelde tegen Hans Klein en uiteindelijk het volle punt kon bijschrijven. Kees van der Does zag niet op tegen het ELO-verschil met eerste teamspeler Wim Pool en hield de gehele partij het initiatief en mag met de behaalde remise tevreden zijn.

Robert van Rekom kwam daarentegen goed weg met zijn halfje tegen Arie van Heeren die de zwakte in de opening van Van Rekom afstrafte en in het eindspel met een pion meer, maar weinig tijd, remise aanbood. Ron Melger en Jan Sulman wonnen geroutineerd van respectievelijk Jan Veenis en Peter van de Poel en kunnen beiden met vijftig procent score aan de twee eindrondes beginnen.

Jorik Klein wist Joost Stoker in het middenspel te verrassen en kon zo weer een scalp aan zijn verzameling toevoegen. Het was in twee weken tijd de tweede keer dat de jeugdspeler de oudste Stoker versloeg.

Martin Prins won weliswaar van Marcel Klein, maar had daar wel bijna de volledige speeltijd voor nodig. Cees Moes speelde tegen Martijn Stoker opnieuw een goede partij, maar na zijn zege op Leo Koppelaar wacht hij op een nieuw vol punt. Mark van Hulst kwam een stuk achter tegen Leo Koppelaar, won het stuk weer terug en na nog wat heen en weer geschuif werd tot remise besloten.

Henri Hartog is van de nul af na winst op Hans Vink, die nog naar de juiste vorm op zoek is.

In de zesde ronde op donderdag 6 juni zal door de top vijf zwaar gestreden worden om de koppositie. De winnaars van deze partijen hebben dan nog alle kansen op het kampioenschap.

advertentie
advertentie