'Al jaren de ogen en oren van de stichting'

5 juni 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De heer K. Kuiken, consul voor de Oorlogsgravenstichting (OGS), heeft woensdag 12 juni de gouden erespeld opgespeld gekregen. Kuiken kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de stichting. ,,We houden goede herinneringen aan de grote betrokkenheid van Kuiken”, aldus een woordvoerder van OGS weten.

Kuiken is al jaren de ‘oren en ogen’ van OGS binnen de gemeente Sliedrecht. Als lokale vertegenwoordiger van de OGS droeg Kuiken zorg voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de zeventien Nederlandse oorlogsgraven in Sliedrecht. Hij beëindigt zijn consulschap na 33 jaar echter per 1 september 2013. De gouden erespeld werd opgespeld door de heer G. Flieringa, algemeen directeur van de stichting en in het bijzijn van burgemeester Bram van Hemmen.

De heer A. Blokland, medewerker groenbeheer is benoemd als nieuwe consul.

De Oorlogsgravenstichting, die op 13 september 1946 in het leven is geroepen, is wereldwijd verantwoordelijk voor het onderhoud van vijftigduizend Nederlandse oorlogsgraven. Deze graven liggen verspreid over vijf continenten, in meer dan vijftig landen. In Nederland alleen al zorgt de Stichting voor het onderhoud van 12.060 verspreid liggende oorlogsgraven. Het gaat hier om 2.151 Nederlandse, 7.944 gemenebest en 1.965 andere geallieerde oorlogsgraven.

Doordat de stichting ter plekke niet altijd zelf haar zaken kan behartigen, is het consulsysteem ingesteld. Sinds 1964 wordt OGS bij de uitvoering van de statutaire taken bijgestaan door bijna vierhonderd consuls. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.

advertentie
advertentie