ICT bekostigd met 'sociaal geld'

5 juni 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Sociale Dienst-gelden worden besteed aan ICT-investeringen. Tien jaar geleden was dat onbestaanbaar.” Naast de gemeentelijke jaarrekening werd afgelopen dinsdag tijdens de besluitvormende raadsvergadering ook het rekeningresultaat van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden onder de loep genomen. Met name dankzij een overschot van 18,5 miljoen euro bij de Sociale Dienst Drechtsteden telt laatstgenoemde jaarrekening een positief eindsaldo van 15,1 miljoen euro. Hiervan vloeit slechts één miljoen terug naar de zes participerende gemeenten. Sliedrecht krijgt niets. PRO Sliedrecht vindt het niet kunnen dat de regio met de pet rond gaat. ,,Op straat valt niet uit te leggen dat ‘sociaal geld’ in computers wordt gestoken.”

Door Erik de Bruin

,,Die computers moeten toch een keer worden gekocht”, diende Nico de Jager van de SGP-ChristenUnie de oppositiepartij van repliek. Hij vindt het niet zo gek dat het Drechtstedenbestuur niet heeft besloten geld uit te keren aan gemeenten (Sliedrecht zou uit de sociale pot ruim acht ton krijgen), maar het overschot al heeft bestemd voor onder andere ICT-investeringen, het afwikkelen van ambtelijke reorganisaties en het afronden van regionale projecten. ,,De kosten komen vanzelf naar ons toe.” Met andere woorden: als je nu acht ton krijgt overgemaakt en in de Algemene Reserve stopt (zoals PRO Sliedrecht in een motie verwoordde) ben je blij met een dooie mus. Op een gegeven moment gaat de regio toch wel met de pet rond. De motie werd wel gesteund door de PvdA en de VVD. Net te weinig voor een meerderheid. De Jager zei het ook niet zo gek te vinden dat Sliedrecht een spaarzame gemeente is. ,,Dat moeten we ook blijven want dat is in het belang van onze inwoners.” Wim Dunsbergen (CDA) denkt daar anders voor. Hij zei het niet nodig te vinden een grote reserve in stand te houden. ,,Juist omwille van de burgers.”

Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) merkte kritisch op dat het Sliedrechtse rekeningresultaat over 2012 van twee miljoen euro eigenlijk iets is om heel trots op te zijn, maar dat de inwoners hier heel weinig van merken. ,,Overschotten op de jaarrekening worden zo langzamerhand een structureel ‘probleem’”, herhaalde Jos van Gameren (PvdA) min of meer wat hij tijdens de opiniërende vergadering had gezegd. ,,Van 2009 tot en met 2013 hebben we meer overgehouden dan we tot 2017 moeten bezuinigen. Positief is wel dat grote investeringen, zoals de gewilde uitbreiding van sporthal De Stoep, mogelijk blijven.”

Alle fracties waren het erover eens dat zij het doorsluizen van vijf ton van het rekeningresultaat om 3,5 fte in het ambtelijk apparaat te saneren (een deel hiervan is bedoeld voor outplacement) te ruimhartig vinden. Dat bedrag wordt dankzij een unaniem aangenomen amendement teruggebracht tot drie ton.

advertentie
advertentie