Afbeelding

Column Leon Boer: 'Weggeven'

11 juni 2013 om 00:00 Nieuws

Een woord dat de meeste mensen bijna vergeten waren. In een tijd dat we via Marktplaats elke cent uit onze oude zooi willen persen, is het haast ondenkbaar dat we iets weggeven. Een cadeautje geven kennen we nog wel van verjaardagen en misplaatste vrijgevigheid op bepaalde feestdagen. Zomaar iemand een cadeautje geven is al redelijk zeldzaam, maar iemand wat weggeven...

Door de komst van "De Weggeefhoek" lijkt het helemaal terug van weg geweest in Sliedrecht en omstreken. Geen initiatief van de gemeente of de overheid, nee gewoon een goed idee van een mevrouw uit ons midden. Het idee is dat je iets weggeeft aan iemand! Gewoon omdat het kan. Iets wat jij niet meer gebruiken kan of iets waar je op uitgekeken bent. Dat zet je dan op de speciale Facebookpagina met een foto erbij en iedereen die zich heeft aangemeld bij deze pagina, kan dan reageren op een item. Als er meerdere mensen iets graag willen hebben wordt er vaak geloot. Maar je mag als gulle gever zelf weten aan wie je het geeft. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt en kan het item worden opgehaald. Gewoon gratis en voor niets! Ik heb het zelf uitgeprobeerd met vier stoelen die ik over had. De jongedame die gereageerd had, heeft de stoelen opgehaald en was er dolgelukkig mee. Dat geeft de gever, mij in dit geval, een goed gevoel en dat is je beloning voor het weggeven. Een geweldig initiatief als je het mij vraagt. Er was zelfs iemand die een vakantie heeft weggegeven aan iemand die door omstandigheden in geen tien jaar weg was geweest.

De weggeefhoek heeft na een maand al bijna 2000 leden en groeit nog steeds. Er komt van alles voorbij. Van boek tot boekenkast. Fietsen, banken, kleding, kinderspeelgoed en zelfs een scooter. Diensten, dieren en voedsel mag je niet aanbieden. Natuurlijk zijn er ook weer mensen die handig denken te zijn. Zo zag ik een advertentie: "Gratis af te halen, dertig vierkante meter sierbestrating. Zelf weghalen! (voor a.s. vrijdag)". Dat is natuurlijk dé manier om jezelf een hoop gesjouw te besparen bij de aanleg van een nieuwe tuin.

Ik heb zelf inmiddels een DVD gescoord voor mijn dochter. Niet dat ik die niet kan betalen, maar ik kreeg de dvd van iemand die er niets meer mee deed. Dochter blij en daarmee ik ook! Er zijn deelnemers die zo veel weggeven dat ik me afvraag of ze inmiddels niet in een leeg huis wonen. Geef ook eens wat weg zou ik zeggen. Kijk eens of er iemand wat heeft wat jij misschien goed kan gebruiken. Je wordt er echt blij van kan ik u beloven. Inmiddels ben ik de DVD van mijn dochter al meer dan zat! Dat liedje...Tie terie tie tie Doraaaa...Grrrr. Ik wilde de DVD al weer doorgeven, maar daar heeft mijn dochter toch een ander idee over ben ik bang. Dat dan weer wel.

advertentie
advertentie