'Nog geen mazelen in Sliedrecht'

12 juni 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de zogeheten 'biblebelt' is sinds eind mei een uitbraak van mazelen. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag bekendgemaakt. In Sliedrecht is nog geen bevestigd geval gemeld bij de De Dienst Gezondheid & Jeugd (voorheen de GGD Zuid-Holland Zuid). In de hele Alblasserwaard zou het om één melding gaan: een gezin in Alblasserdam.

Landelijk zijn dertig gevallen van mazelen bekend, maar het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel hoger omdat niet alle patiënten naar de huisarts gaan. Het RIVM denkt dat het aannemelijk is dat de ziekte zich verder zal verspreiden in de regio, omdat de vaccinatiegraad daar erg laag is. Normaal gesproken krijgen kinderen in Nederland op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar een vaccinatie tegen mazelen aangeboden. In de biblebelt laten veel streng-gereformeerden hun kinderen om religieuze reden niet vaccineren. Omdat mazelen langere tijd niet voorkwam, is de kans aanzienlijk dat het virus zich nu zal verspreiden onder niet-gevaccineerde kinderen.

De Dienst Gezondheid & Jeugd heeft bron- en contactonderzoek ingesteld en biedt vaccinatie aan. De huis -en kinderartsen in de omgeving is geadviseerd alert te zijn op patiënten met mazelen en deze te melden bij de Dienst .

Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte. De besmetting vindt plaats via druppeltjes die met hoesten en niezen worden verspreid. Eén ziek kind kan tien andere personen besmetten die niet tegen mazelen zijn ingeënt of geen mazelen hebben doorgemaakt. Om besmetting te minimaliseren is goede hand- en hoesthygiëne belangrijk. Daarnaast kan het regelmatig luchten van kamers en klaslokalen de verspreiding mogelijk verminderen.

De meest voorkomende ziekteverschijnselen bij mazelen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. Soms treedt oorontsteking of longontsteking op als complicatie. Mazelen kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden, maar dit komt in ontwikkelde landen weinig voor.

Kinderen die gevaccineerd zijn, lopen geen risico op mazelen. De Dienst Gezondheid & Jeugd adviseert niet gevaccineerde kinderen ouder dan 14 maanden alsnog te laten vaccineren.

advertentie
advertentie