Op bezoek bij een imker

3 juli 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In het weekend van 13 en 14 juli openen de nodige Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag.

De bijenstal bij natuurspeeltuin Het Weitje aan de Sluisweg 131 en de particuliere bijenstal van Martin de Ruiter, Buitendams 391, doen mee aan de open dag. Beide zijn geopend op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en La Reine ook op zondag 14 juli tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby. Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 en 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug.

advertentie
advertentie