Meer aanvragen euthanasie

2 juli 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het aantal euthanasieaanvragen in het Albert Schweitzer ziekenhuis is in 2012 wederom gestegen: van 75 in 2011 naar 83 in 2012. In 2010 bedroeg het aantal 48. Dat maken de drie euthanasieconsulenten van het ziekenhuis bekend in hun Jaarbericht 2012.

In het nu lopende jaar 2013, lijkt het er zelfs op dat het totaal aantal aanvragen de honderd zal passeren. Bert van den Ende, euthanasieconsulent: “De patiënt wordt mondiger. Daar hoort bij dat hij of zij, meer dan vroeger, durft te praten over de afronding van het leven. Wij juichen dat toe, omdat wij willen dat de patiënt op élk gebied een weloverwogen keuze kan maken. Ook als het gaat om zelf kiezen voor de dood."

Het besef groeit dat eerder praten beter is. “Het geeft je de kans om nog keuzes te maken over de afronding van het leven. Wat wil je geregeld hebben en hoe? Praten brengt de regie terug bij de patiënt. Wij zien vaak een last van mensen afvallen. Het geeft bijna letterlijk 'lucht' om vragen te mogen stellen over het levenseinde. In de spreekkamer van de arts ligt het accent meestal op behandeling en genezing. Helaas is genezing niet bij iedereen meer mogelijk", aldus Van den Ende.

Het aantal aanvragen neemt fors toe, maar het aantal keren dat daadwerkelijk euthanasie wordt gegeven, groeit veel minder snel. Het gaat hierbij bovendien om een kleine minderheid van het aantal aanvragers. Zestien van de 83 keer werd in 2012 de aanvraag gehonoreerd, waarvan viermaal in het ziekenhuis en twaalf keer daarbuiten. Van den Ende: “Heel vaak blijkt tijdens de gesprekken dat er andere mogelijkheden zijn om waardig of pijnloos te sterven. Achter een euthanasieaanvraag zit meestal een bredere hulpvraag."

advertentie
advertentie