Direct van 't land naar de klant

2 juli 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - John Kruythof staat al een jaar of tien met zijn aardappelkraam op de weekmarkt, die op woensdag op het Burgemeester Winklerplein wordt gehouden. De aardappel staat vanwege het koude voorjaar meer dan gebruikelijk in de spotlights. Alle reden dus om langs te gaan bij deze echte aardappelkenner en -liefhebber.

Door Ria Scholten

Nederland is een land van aardappeleters. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zakken piepers bij John als warme broodjes over de spreekwoordelijke toonbank gaan. "Ik was zestien toen ik samen met mijn broer een eigen handel begon. Nu staat we in totaal op vijftien markten in deze regio maar ook ver daarbuiten", vertelt hij. "Dit betekent dat ik altijd rond een uur of vier, half vijf mijn bed uit moet. Ik ben hier al om 7.00 uur open en heb dan meteen mijn eerste klanten."

In de houten bakken op de kraam liggen bekende aardappelrassen als Doré, Frieslander, Nicola en niet te vergeten een oud ras, de Meerlander. "Deze echte Zeeuwse kleiaardappel is bloemig, maar daarnaast ook bijzonder geschikt om frites van te maken", meldt John enthousiast. ""We kopen al onze aardappelen in Zeeland in vanwege de vette kleigrond die veel vitaminen bevat. Dit vind je terug in de kwaliteit van de aardappelen. Momenteel verkopen we vrijwel alleen nieuwe oogst aardappelen, die we met de hand uit de grond halen omdat de schillen nog dun zijn. We sorteren alles zelf en bewaren de aardappelen in een hypermoderne koelcel die het gebruik van poeder tegen uitlopers overbodig maakt."

"Door het koude weer zijn de vroege rassen iets later en ook iets kleiner dan gebruikelijk. De late rassen zullen er weinig hinder van ondervinden. Omdat je oude aardappelen niet zo lang meer kunt bewaren kun je ze in deze tijd beter niet meer kopen. Nieuwe aardappelen moet je donker en bij voorkeur koel wegleggen. Als je ze in het licht bewaart worden ze groen. De mensen gaan ze dan dik schillen om het groen te verwijderen en dat is jammer, want de smaakt zit direct onder de schil. Momenteel kun je de Doré onder de kraan met de blote hand schillen en waarna je optimaal kunt genieten van de smaak."

"We hebben veel vaste klanten. Niet alleen particulieren, maar ook instellingen kopen graag bij ons. We zijn altijd op de markt te vinden en blijven nooit onaangekondigd weg. Als we met vakantie gaan dan laten we dit de klanten tijdig weten. We staan hier op warme dagen, maar ook bij min twintig. Je kunt dus gerust stellen dat onze kracht ligt in de combinatie van service en kwaliteit."

advertentie
advertentie