Hoge Duitse Onderscheiding voor Wim de leur

2 juli 2013 om 00:00 Nieuws

PAPENDRECHT/SLIEDRECHT - Wim de Leur (63) werd afgelopen donderdag vereerd met een bijzondere Duitse onderscheiding. Het 'Bundesverdienstkreuz am Bande', dat in ons land maar vier keer per jaar wordt verleend, werd door de Duitse Bundespresident toegekend aan de geboren Sliedrechter vanwege zijn grote verdiensten voor de Duits-Nederlandse betrekkingen op economisch en cultureel gebied.

“Als een grote eer, zo ervaar ik deze onderscheiding", vertelt De Leur na afloop van de uitreiking in Huis Schuylenburch in Den Haag, de prachtige achttiende eeuwse residentie van de Duitse Ambassadeur Franz Josef Kremp. In Papendrecht, waar hij woont, is Wim de Leur vooral bekend vanwege zijn voorzitterschap van het Oranjecomité. In de Drechtsteden is hij onder meer actief als voorzitter van de Stichting Vrienden van de Dordtse Musea. In die hoedanigheid was hij medeverantwoordelijk voor de terugkeer van het eeuwenoude schilderij 'Gezicht op Dordrecht' naar het Dordrechts Museum. Binnen het internationale Siemensconcern werd Wim de Leur in eerste instantie bekend als 'The Voice of Berlin'. Toen Siemens in 1997 haar 150-jarig bestaan vierde in Berlijn, kreeg De Leur het verzoek als gastheer op te treden. Voor meer dan vierduizend gasten, waaronder Helmut Kohl en de familie Von Siemens leidde hij, in meerdere talen, discussies en forumbesprekingen met tal van hoogwaardigheidsbekleders.

De Leur werkte toen al zo'n vijftien jaar bij het Duitse technologieconcern, dat in meer dan 190 landen actief is en waar zo'n 350.000 mensen werken. Enkele jaren later werd hij benoemd in de Directieraad van Siemens Nederland. Begin 2013 nam hij afscheid als Vice-President Noord West Europa. Kort daarvoor was hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Ambassadeur Kremp loofde De Leur uitvoerig voor alles wat hij had gedaan om de relaties tussen Nederland en Duitsland te verbeteren. Hij gaf daarbij tal van voorbeelden op economisch, cultureel en onderwijskundig gebied. In zijn dankwoord ging Wim de Leur in op zijn beginperiode bij Siemens, dertig jaar geleden. “In die tijd merkte je nog wel dat de spoken uit het verleden nog voor de nodige spanning zorgden" Hij doelt daarbij op de Tweede Wereldoorlog.

“De nieuwe generatie is zich bewust van de geschiedenis, maar weet daar nu goed mee om te gaan. Ook de Nederlandse jongeren zien Duitsland meer en meer als een mooi en vooral vriendelijk land".

Wim de Leur draagt zijn Bundesverdienstkreuz met trots. “Of ik het verdiend heb ? Ik zeg heel voorzichtig en in alle bescheidenheid 'ja'. Want als ik maar een heel klein beetje heb mogen bijdragen aan de goede betrekkingen tussen onze beide landen, dan ben ik blij met de waardering die daarvoor is" besluit Wim de Leur, die zijn onderscheiding kreeg in het bijzijn van zijn gezin, zijn ouders en tal van gasten, waaronder burgemeester De Bruin van Papendrecht en de Wethouders Korteland en Koppenol.

advertentie
advertentie