Afbeelding

CDA: 'Kamerverhuur in Sliedrecht niet volgens regels'

4 juli 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De CDA-fractie heeft het college van B en W vragen gesteld over de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten in Sliedrecht. Het CDA meent dat de gemeente zich niet houdt aan de door haar zelf opgestelde nieuwe regels. ,,De huiseigenaren die hun pand verhuren hebben geen vergunning aangevraagd terwijl dit verplicht is. Ook wordt er niet gehandhaafd", concludeert Vincent Prins van de CDA-fractie naar aanleiding van de antwoorden die hij van de gemeente kreeg.

De regels voor kamerverhuur zijn per 1 november 2011 aangescherpt in de Huisvestingsverordening. Hierin is vastgelegd dat huiseigenaren vóór 1 januari 2012 een zogenoemde omzettingsvergunning moesten aanvragen om kamers te mogen verhuren. Ook mochten er niet langer zes, maar maximaal vier arbeidsmigranten gehuisvest worden. Prins heeft de gemeente gevraagd hoeveel verhuurders zo'n vergunning hebben aangevraagd. Hij kreeg een duidelijk antwoord: nul. ,,Terwijl door meerdere Sliedrechters is gemeld dat op diverse plaatsen in Sliedrecht woonruimten beschikbaar worden gesteld voor kamerverhuur. Dit doen zij dus zónder de vereiste vergunningen", stelt Prins.

Het college ontkent dit niet in haar schriftelijke beantwoording op Prins' vragen: ,,Er zijn ook bij ons inderdaad eigenaren bekend die hun pand voor kamerhuur beschikbaar hebben gesteld en daar geen vergunning voor hebben aangevraagd. De gemeente heeft echter nog geen actie ondernomen omdat wordt gewerkt aan een convenant met een grote aanbieder van huisvesting in eengezinswoningen." HomeFlex is de eerste aanbieder waarmee de gemeente om de tafel gaat, maar ook ander aanbieders mogen aanschuiven. ,,In de overeenkomst worden zaken geregeld als registratie van de bewoners, toezicht op de wijze van bewonen, brandveiligheid en een aanspreekpunt voor de buurt. Het convenant zal nog voor het zomerreces aan het college worden voorgelegd."

Ook het feit dat er niet wordt gehandhaafd beaamt het college. ,,Er is geen urgentie omdat er nauwelijks klachten of incidenten zijn. Hierover hebben we intensief contact onderhouden met de wijkagent. Er is één klager bekend die inmiddels heeft aangegeven nauwelijks daadwerkelijke overlast te ervaren."

Deze ervaring deelt Vincent Prins niet. ,,Alleen al in de omgeving van de Rijnstraat zijn de afgelopen jaren diverse klachten geweest."

Prins vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente haar eigen regels niet naleeft. ,,De raad stelt toch niet voor niets een verordening vast? Daarin staat duidelijk dat het verboden is een woning zonder vergunning aan meerdere mensen de verhuren."

advertentie
advertentie