"Ik wil er voor de mensen zijn"

8 juli 2013 om 00:00 Nieuws

Na de militaire dienstplicht begon Joost in 1973 als leraar bij de Dr. Plesmanschool. Hier weet hij nog veel over te vertellen. “Ik kon vervroegd uit de militaire dienst treden om met de start van het nieuwe schooljaar te kunnen beginnen. Ik begon met een derde klas met aanvankelijk veertig leerlingen. We deden regelmatig een rondje natuur. We keken naar vogels, determineerden planten en zochten paddenstoelen. De eerste jaren schreef ik zelf projecten en kreeg veel ruimte om invulling aan de natuurlessen te geven. Biologie is altijd mijn favoriete vak gebleven."

SLIEDRECHT - “Ik ga nog elke dag graag naar mijn werk. Het is een deel van mijn leven. Je bent er heel de week mee bezig, al werk ik drie dagen per week", vertelt Joost Verhoef (62) levenslustig. Hij is directeur van de openbare basisschool De Wilgen en de locatie Roald Dahl. Op 8 Juli was hij veertig jaar in overheidsdienst en op beide schoollocaties is hier aandacht aan besteed door het personeel en de leerlingen.

“Op de Plesmanschool heb ik een aantal jaar met heel veel plezier les gegeven. Toen ik door terugloop van het aantal leerlingen en een crisis in de jaren '80 mijn baan dreigde te verliezen zei een vriend: Je moet je gaan omscholen. Toen heb ik het praktijkdiploma boekhouden en de SPD modules statistiek en bedrijfscalculatie behaald. Met de SPD ben ik gestopt toen ik naar de Boerhaveschool overgeplaatst kon worden. Mijn hart ligt meer in het onderwijs. Wel heb ik nu voordeel van de studie door het verkregen financieel inzicht."

Voorrecht

“In 1999 werd ik adjunct directeur van De Wilgen en zes jaar later directeur. Het is een voorrecht directeur te worden van zo'n mooie school met een geweldig team. In 2007 is de Roald Dahl school onderdeel geworden van de Wilgen. Het is een literaire basisschool met veel aandacht voor lezen en filosofie. De Wilgen is juist extra gericht op bewegen, gezond gedrag en voeding. Zo is groep 4 naar de sociale moestuin geweest. De juf kwam enthousiast met een grote zak radijzen terug. De kinderen gingen allemaal trots met een zak zelf geplante radijs naar huis. Andere leerlingen hebben de wijk schoongemaakt, om zo meer contact met de buurt te krijgen, om te verbinden en samen te werken op maatschappelijk gebied."

“Als directeur ben ik verantwoordelijk voor de exploitatie op het gebied van financiën, personeel, en investeringen. Ik wil er voor de mensen zijn. Ik zie altijd wel kansen en wil niet in bedreigingen denken. Ik durf me als persoon kwetsbaar op te stellen. Als directeur moet je beslissingen durven nemen, maar die ook durven aan te passen en je moet een luisterend oor hebben voor ouders. Als ze met een probleem komen moet je dat serieus nemen. Ze komen niet zomaar naar school. Ik werk nu met veertig leerkrachten. Het is de bedoeling dat ik er voor hun kan zijn en dat leraren en kinderen het leuk vinden op school. Tegenwoordig heb ik steeds meer een controlerende functie. De inspectie en mijn bestuur willen dat hun beleid goed uitgevoerd wordt. Dat moet ik dan goed afstemmen op de leraren, zodat ze plezier houden in hun werk."

Naast het werk houdt Joost zich bezig met de Stedenband met Roemenië en de Stichting Jeugd Actief. “Ik houd van het contact met mensen, daar hecht ik heel veel waarde aan."

advertentie
advertentie