'Jan was altijd voorzichtig in de bergen'

9 juli 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Sliedrechter Jan de Groot is dinsdag 2 juli tijdens zijn vakantie in Zwitserland om het leven gekomen. De voormalig Sportman van het Jaar (2005) viel - juist op een rustdag tijdens een eenvoudige wandeling - in een waterval en kwam daarbij met zijn hoofd op een steen. Hij overleed ter plekke.

Door Caroline Voorbergen

Jan de Groot was op vakantie in Zwitserland, in het kanton Graubünden, klimmen met twee goede vrienden Wido Ypey en Ronald Mazurel, zoals hij jaarlijks doet. Jan was een enthousiast bergbeklimmer met veel ervaring, die secuur en voorzichtig zijn sport beoefende. De maandag voor het ongeluk hadden de mannen juist een zware klettersteig voltooid. Bij een klettersteig gaan bergbeklimmers langs steile bergwanden omhoog met staalkabels en haken. ,,Dinsdagochtend kreeg ik nog een berichtje van Jan dat het inspannend was geweest en dat ze daarom een rustdag hadden ingelast. Ze gingen die dag alleen een eenvoudige wandeling maken langs een stroompje naar de waterval Bauns. Eigenlijk maar een klein watervalletje", vertelt zijn vriendin Saskia Visser. Jan en Wido liepen voorop, Ronald lag enkele meters achterop. ,,Jan en Wido wilden foto's maken, waarbij Jan op een grote steen naast de waterval stapte. Die steen bleek heel glad waardoor Jan weggleed en vijf à zes meter naar beneden in het water viel. Wido is meteen naar hem toe gegaan en heeft hem in het water vastgehouden. Ronald was inmiddels ook gearriveerd, maar pas toen de reddingsdiensten kwamen, konden ze met z'n vieren Jan uit het water krijgen." Jan was toen al overleden. Bij de val is hij vermoedelijk met zijn hoofd op een steen terecht gekomen.

Het ongeluk gebeurde om 12.45 uur. Om 18.00 uur belde een agent bij Saskia aan met het slechte nieuws. ,,Ik ben meteen naar zijn zus gegaan en samen is het ons gelukt Ronald en Wido te bereiken. Ze hadden blijkbaar de hele middag op het politiebureau in Zwitserland gezeten." Samen met de zus van Jan informeerde Saskia vervolgens Jans moeder en zijn 19-jarige dochter, die in Giessenburg woont.

Jan de Groot wordt donderdag begraven.

Sportman van het Jaar

Jan de Groot was behalve bergbeklimmer ook een bekende atleet uit de regio. In 2005 won hij op 41-jarige leeftijd de Sliedrechtse sportverkiezingen in de categorie Sportman van het Jaar. Jan was een laatbloeier in deze sport en viel pas op als veteraan. 2005 was een topjaar voor hem met een tweede plaats op de 4x400 meter estafette op het NK als lid van de Papendrechtse atletiekvereniging Passaat en een vierde plaats op de 200 meter.

advertentie
advertentie