Groen licht voor kruispunt Ouverture

18 juli 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Er komt geen turbo-rotonde op het kruispunt Ouverture bij Baanhoek-West. De Sliedrechtse gemeenteraad leek zich dinsdagavond prima te kunnen vinden in het alternatieve voorstel van wethouder Ad de Waard om de drukte naar en van de A15 te regelen met verkeerslichten. Maar voor het licht op groen kon, kreeg de wethouder wel wat kritische vragen over de totstandkoming van het plan voor de kiezen.

Door Caroline Voorbergen

Len van Rekom van de VVD beet het spits af. ,,In 2008 heeft adviesbureau Goudappel Coffeng een onderzoek gedaan naar de verkeerssituatie en toen was de conclusie dat een turbo-rotonde het Ei van Columbus was. Vijf jaar later concludeert datzelfde bureau in een tweede onderzoek dat verkeerslichten een veel beter idee zijn. Hoe kunnen ze dat nu met droge ogen beweren? Het wekt de schijn dat het bureau naar de wensen van Rijkswaterstaat toe geschreven heeft." ,,Ik weet niet of hun ogen droog waren bij de presentatie van het onderzoek, maar bij mij sprongen er in ieder geval de tranen in. Van blijdschap uiteraard, omdat nu blijkt dat het 1,5 miljoen euro goedkoper kan", reageerde De Waard, die stellig ontkende dat de voorkeur van Rijkswaterstaat invloed op de uitkomst van het rapport had. De conclusie van het adviesbureau is omgeslagen, omdat ook de verkeerssituatie is veranderd, legde de wethouder uit. ,,Er zijn nu heel andere verkeersintensiteiten dan in 2008. Een rotonde kan slechts een bepaalde capaciteit aan en die wordt nu al overschreden. In de huidige situatie, en zeker in ook de toekomst, zijn verkeerslichten daarom een betere optie."

,,Maar hoe zit het met de veiligheid", wilde Marjan Bisschop van de SGP-ChristenUnie weten. ,,Het mag toch algemeen bekend zijn dat een rotonde het veiligst is. Automobilisten worden gedwongen af te remmen, terwijl sommigen bij een kruispunt nog wel eens door rood rijden als het rustig is." ,,U zegt het zelf: bij een rotonde wordt langzamer gereden", antwoordde De Waard. ,,Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan op de A15 als zich rijen wachtende auto's vormen die er niet meer tussen komen."

SGP-CU en PRO Sliedrecht hadden ook kritiek op de gebrekkige communicatie met de bewoners van Baanhoek-West. ,,Er is totaal geen interactie geweest en daar was veel behoefte aan", zei Timo Pauw. ,,Voor die nalatigheid bied ik mijn excuses aan", zei de wethouder, ,,Maar in mijn ogen is dit verkeerspunt een wijkoverstijgend probleem en waren we op zoek naar een oplossing voor heel Sliedrecht."

Op 10 september neemt de raad een definitieve beslissing, maar gezien de tevredenheid bij alle fracties over de inhoud van het voorstel van de wethouder mag gesteld worden dat het licht al op groen staat.

advertentie
advertentie