Cliënt Waardeburgh schenkt schriftjes aan Onderwijsmuseum

24 juli 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht is een aantal bijzondere oude schoolschriftjes rijker. Een cliënt van Waardeburgh overhandigde onlangs drie oude schoolschriftjes aan de directeur van het museum, Tijs van Ruiten.

Mevrouw M. Verheul-Oskam is, na een kort verblijf in het ziekenhuis, komen wonen in Zorgcentrum Waardeburgh locatie Overslydrecht. Bij de verhuizing kwamen allerlei spullen tevoorschijn. Meneer Lavooi, schoonzoon van mevrouw Verheul-Oskam, vertelt: ,,In de acht dagen die je krijgt voor de verhuizing moet er ontzettend veel gebeuren. Wat verhuis je mee, wat gooi je weg en wat geef je weg. Allerlei spullen gaan door je handen en steeds moet je een beslissing nemen." Tijdens het opruimen komt de familie ook drie oude schoolschriftjes tegen. Ze hadden pas iets gelezen over het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht en besloten om foto's te sturen met de vraag of er belangstelling voor was. “Het oudste schriftje bleek nog van de moeder van mevrouw Verheul-Oskam te zijn. Dit schriftje van aardrijkskunde was van Willemijntje Hoogendoorn, geboren in 1891. Het museum had zeker belangstelling voor dit zeldzame exemplaar", aldus meneer Lavooi.

Directeur Tijs van Ruiten van het Nationaal Onderwijsmuseum is zeer verguld met de bijzondere schenking: “Schoolschriftjes worden vaak door mensen over het hoofd gezien als waardevol voor het museum, maar het zijn juist die gewone alledaagse dingen die het verhaal van de ontwikkeling van ons onderwijs tot leven brengen en persoonlijk maken".

Vorige week kreeg de directeur van het Onderwijsmuseum het schriftje overhandigd. Meneer Lavooi: ,,Dit was een feestelijke gebeurtenis. De twee andere schriftjes kwamen ook op tafel. Het ene schriftje was van een knipcursus uit 1940 en het andere schriftje is van rond 1930 en bevat matjes vlechtwerk van de kleuterschool. Dit materiaal is nu allemaal in handen van het Onderwijsmuseum."

Inmiddels zijn nog meer museumstukken gevonden. Binnenkort overhandigt de familie een bijzondere prent aan Paleis het Loo in Apeldoorn aan het Michiel de Ruyter museum in Vlissingen.

advertentie
advertentie