Huijzer maakt monument voor Ruben en Julian

7 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT / ZEIST - Johan Huijzer mag het landelijke monument voor Ruben en Julian maken, de broertjes uit Zeist die in mei door hun vader werden omgebracht. De Sliedrechtse kunstenaar heeft zijn hoofd al vol kleurrijke ideeën zitten en is blij met de eervolle opdracht. ,,Heel mooi natuurlijk, en spannend tegelijk."

door Caroline Voorbergen

Stichting RuJu heeft Huijzer de opdracht gegeven en is maandag voor het eerst op bezoek geweest bij de kunstenaar. De Sliedrechter heeft de eerste schetsen al op papier. ,,De stichting wil geen grijs en somber monument maar iets heel kleurrijks, speciaal gericht op kinderen. Dat is mij op het lijf geschreven", zegt de pop art painter.

Het contact tussen hem en Stichting RuJu ontstond via Facebook. ,,Zij plaatsten een oproep om ideeën in te sturen voor het monument en ik heb dat meteen gedaan. Ik dacht een van duizenden te zijn, maar op dat moment was ik de eerste. We hebben daarna veel telefonisch contact gehad en dat klikte zo goed dat de stichting besloot met mij door te gaan."

Huijzer heeft het kunstwerk al in zijn hoofd zitten, maar kan nog niet aan de slag. ,,We weten bijvoorbeeld nog niet hoe groot het mag worden. Dit hangt af van de locatie en die is nog niet bekend." De stichting wil het monument het liefst in Zeist, waar de jongetjes woonden. Daarom wordt er intensief overlegd met de gemeente over mogelijke locaties. ,,Het monument heeft in ieder geval de ruimte nodig. De verwachting is namelijk dat er veel mensen op af zullen komen. Mocht zo'n plek in Zeist niet worden gevonden en er komt een interessant alternatief, dan wordt dat zeker overwogen. Het monument is namelijk niet alleen voor Ruben en Julian bedoeld, maar voor alle kinderen die door huiselijk geweld zijn omgekomen. Het wordt een statement dat zoiets nooit meer mag gebeuren."

Ook de financiën zijn nog niet rond. ,,Binnenkort worden landelijk sponsoracties uitgerold." Huijzer verwacht dat het dan snel kan gaan. ,,Het verhaal heeft veel media-aandacht gehad en heel veel mensen diep geraakt."

Ruben en Julian waren in mei dagenlang vermist. Politie en vrijwilligers hielden grootscheepse zoekacties tot ze dood gevonden werden in Cothen. Hun vader had ze omgebracht en daarna zichzelf van het leven beroofd. Stichting RuJu werd in het leven geroepen met als doel een tastbare en blijvende herinnering te houden aan de broertjes.

Wie op de hoogte wil blijven van de vorderingen van Johan Huijzer kan hem volgen via www.facebook.com/johan.huijzer

advertentie
advertentie