IHC boekt grootste order ooit

13 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

De schepen worden grotendeels gebouwd op de werven van IHC Merwede in Krimpen aan den IJssel en Kinderdijk. Maar ook Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht hebben profijt bij de megaorder. ,,Drie van de zes torens gaan we in Sliedrecht bouwen. Dat betekent een forse uitbreiding van de hoeveelheid werk op de werf daar”, vertelt bestuurslid Bram Roelse. ,,In Hardinxveld-Giessendam gaan we de helling gebruiken voor de sectiebouw, de bouw van de losse onderdelen van de schepen.” Roelse verwacht niet dat dit zich direct vertaalt in vacatures in de twee dorpen. ,,Het is meer een continuering voor de huidige werknemers. Regiobreed zal het wel meer werkgelegenheid met zich meebrengen. En uiteindelijk is het een impuls voor de hele economie in de regio.”

SLIEDRECHT - IHC Merwede heeft zijn grootste opdracht ooit binnengehaald. Het maritiem concern uit Sliedrecht gaat zes pijpenleggers bouwen voor de Braziliaanse olie-industrie met een totale waarde van ruim 1 miljard euro.

Roelse bekent dat het een spannende tijd is geweest. ,,We hebben hier anderhalf à twee jaar aan gewerkt. De laatste weken wisten we al wel dat het goed zou komen.” Als de Brazilianen niet voor IHC hadden gekozen was dat niet fataal geweest voor het concern. ,,We hebben gelukkig meer projecten in de pijplijn. Wel is het zo dat we de afslanking van ons bedrijf, die we enkele jaren geleden hebben ingezet, dan hadden moeten continueren. Maar dat is een spel van alle tijden. Wij voelen de crisis niet zo sterk. De markt is nu wel iets slapper, maar we hebben in de jaren daarvoor een enorme piek gehad. De markt heeft zich nu meer genormaliseerd.”

Het nieuws van de megaorder werd opgepikt door veel media uit Nederland en België. Vrijdag was het een komen en gaan van cameraploegen en journalisten op de Sliedrechtse werf. Roelse: ,,Voor alle werknemers is het leuk als het bedrijf een keer in de kijker staat. Je merkt dat ze trots zijn en dat mogen ze ook zijn. We maken immers met z'n allen een mooi product. Maar tegelijk bemerk je ook een praktische inslag die bij de mensen uit deze regio hoort. De mouwen worden opgestroopt onder het mom van 'we gaan het vertrouwen waarmaken'.”

De oplevering van de schepen is gepland tussen de eerste helft van 2015 en de tweede helft van 2016. Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobas zal de pijpenleggers inzetten voor de ontwikkeling van olievelden voor de kust van Brazilië.

IHC Merwede verwacht dat mede door deze megaorder de omzet dit jaar met 10 procent toeneemt tot rond de 1 miljard euro. Ook de winstgevendheid zal verbeteren, aldus Roelse. Vorig jaar boekte het concern een nettowinst van 37 miljoen euro.

advertentie
advertentie