Boskalis verwacht recordwinst

15 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Boskalis verwacht in 2013 een recordwinst te behalen van 330 miljoen euro. Dat maakte de baggeraar en maritiem dienstverlener donderdag bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

In de verwachting is een boekwinst van 50 miljoen euro op de verkoop van het belang van 40 procent in Archirodon meegenomen. Archirodon is een maritieme aannemer die hoofdzakelijk actief is in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Topman Peter Berdowski bevestigde tegen AFN dat de verwachting conservatief is. ,,Wij zijn, dat is gewoon zo, altijd redelijk conservatief. Daar wijken we niet van af.''

Boskalis behaalde in de eerste helft van het jaar een winst van 123 miljoen euro, tegen 102 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet kwam in de verslagperiode uit op 1,6 miljard euro, dat was een jaar terug nog 1,4 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg 297 miljoen euro. De orderportefeuille van Boskalis groeide ten opzichte van eind 2012, mede door de overname van Dockwise, tot 4,5 miljard euro.

Berdowski sprak van uitdagende marktomstandigheden in de eerste helft van het jaar, maar constateerde dat zijn bedrijf in staat bleek om de schepen goed bezet en de orderportefeuille op peil te houden. Wel hebben de omstandigheden een ,,dempend effect op de structureel positieve trends die ten grondslag liggen aan onze strategie'', aldus de bestuurder.

Dat is voor het bedrijf echter geen reden om zijn strategie aan te passen of te verscherpen. ,,De marktomstandigheden gaan de komende jaren niet structureel verbeteren. We zullen niet snel terugkeren naar de 'boomjaren' 2005-2008. Maar de wereldeconomie groeit nog steeds, dat leidt ook tot nieuwe projecten. Het groeit gewoon minder hard dan we historisch gewend zijn'', zo verduidelijkte de topman.

Boskalis ziet dat in Europa overheden terughoudend zijn bij investeringen in grootschalige projecten. In andere regio's ontstaan er echter initiatieven voor infrastructuurprojecten. ,,Dit geldt in het bijzonder voor energiegerelateerde projecten in Zuid-Amerika, Afrika en Australie/Azië, landaanwinning in Azië en havenontwikkelingen buiten Europa.''

advertentie
advertentie