Sliedrechtse Vriendenvloot vaart uit

26 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

In Sliedrecht wonen veel mensen die een boot bezitten. Maar in Sliedrecht wonen ook veel mensen die hier op dit moment slechts van kunnen dromen. Die mogelijk niet eens op vakantie konden deze zomer. 'Waarom deze mensen niet aan elkaar koppelen?', dacht dominee Gerard Vrooland van Pand 33 een paar maanden geleden. Hij zat met Wil de Haan te brainstormen om weer eens iets te organiseren voor gezinnen die niet veel te besteden hebben. Dit in navolging van de Slagharen-actie die Wil de Haan twee jaar geleden opzette. Toen zamelde zij de door de Postcode Loterij gratis uitgedeelde entreebewijzen in waardoor een bus vol kinderen met hun ouders kosteloos naar het Drentse pretpark kon.

SLIEDRECHT - Twaalf versierde bootjes vertrokken zaterdagmorgen gelijktijdig uit de Sliedrechtse haven. Aan boord zaten, behalve de booteigenaren, ook gezinnen die om financiële redenen zo'n tochtje niet makkelijk kunnen maken. Op de kade zwaaiden initiatiefnemers Wil de Haan en Gerard Vrooland van Pand 33 de zogenoemde Sliedrechtse Vriendenvloot uit.

Zo is het idee van de Sliedrechtse Vriendenvloot geboren. Vrooland legde contact met Kees Redelijkheid van de Watersportvereniging en samen vonden ze snel heel wat schippers die met plezier een gezin een dagje mee het water op wilden nemen. De gezinnen werden uitgenodigd in overleg met de Voedselbank of waren bekenden van Pand 33.

Jennifer Revet was met haar man Dennis en hun dochters ook te gast op een boot. Eerder vertelde zij in Het Kompas al haar verhaal. Hoe haar man zijn baan als bedrijfsleider kwijt raakte en in de WW en schuldsanering terecht kwam. Ze is het stadium van schaamte allang voorbij ("Het kan iedereen overkomen") en zei volmondig 'ja' op de uitnodiging een dagje te gaan varen. ,,Dennis zegt de hele zomer al dat hij zo graag een boot zou willen. Nu hebben we dat gevoel eens mogen ervaren. Het was heerlijk." De dochters vonden het ook heel leuk. ,,We hebben af en toe zelf mogen sturen en toen we bij de sluis even moesten wachten hebben we nog een rondje gemaakt op de rubberboot", vertellen de meiden enthousiast.

De booteigenaren hebben er zelf ook van genoten. ,,Het was echt heel gezellig", zegt Natasja Nieuwendorp, die het initiatief direct omarmde. ,,We hebben een mooie tocht kunnen maken. Eerst richting Dordrecht, door het Wantij en de Biesbosch, over de Nieuwe Merwede, om Dordt weer terug."

Aan het einde van de middag kwam de vloot toeterend de Sliedrechtse haven weer binnen. Daar stond een barbecue klaar, gesponsord door de Rotary. Ondertussen konden de kinderen aan lange tafels met kleurplaten aan de slag. Ook kwam de (jeugd)brandweer langs, die de kids zelf liet testen hoe goed zij kunnen mikken met de spuitslang.

Tegen de schemering ging iedereen tevreden naar huis. Of de Sliedrechtse Vriendenvloot een jaarlijks begrip wordt in het dorp durfde dominee Vrooland nog niet te beloven. ,,Eerst eens evalueren hoe men het ervaren heeft. Voor nu zijn we in ieder geval heel blij dat iedereen een mooie dag heeft gehad. Daar ging het om."

advertentie
advertentie