Grote verrassingen tijdens taxatieavond Baggermuseum

2 september 2013 om 00:00 Nieuws

Mariëtte en Pieter Jorissen van veilinghuis A. Mak BV uit Dordrecht gaven belangeloos hun medewerking. Het werd een avond met enkele grote verassingen. Iedereen die zijn/haar vermeende antieke of waardevolle spulletjes wilde laten taxeren kon dit à 5 euro per voorwerp laten doen. De opbrengst van de entree kwam ten goede aan het Baggermuseum.

SLIEDRECHT - “Misschien heb ik wel een kostbaar ivoren beeldje in huis, als het veel geld waard is, kan ik het verkopen en mijn huis verbouwen” dacht Arie Batenburg toen hij de directie van het Baggermuseum voorstelde om een vorm van het bekende tv-programma“ Kunst en Kitsch” te organiseren. Het idee sloeg aan, op woensdag 28 augustus werd een taxatieavond georganiseerd.

“Ik wil wel eens weten wat dit is, hoe oud het is, waar het vandaan komt, of het waarde heeft en hoeveel”, was de veelgehoorde argumentatie van de aanbieders. Achtenveertig loten werden aangeboden om te worden getaxeerd. Daaronder waren enige zeer waardevolle en antieke stukken, waaronder schilderijen. Eén daarvan bleek van naturalistisch-impressionistische schilder Gerard Delfgaauw (1882-1947). Beelden, vazen en ook een hutkoffer werden ingebracht. De taxateurs zeiden diverse malen aangenaam verrast te zijn door de hoge kwaliteit van een aantal objecten.

Topstuk

Een oude grote Egyptische vaas was het topstuk van de avond. Deze was opgebaggerd in Alexandrië en in 1979 met de vinder mee naar Nederland gekomen. Volgens taxateur Pieter Jorissen dateerde de vaas op ongeveer 1000 jaar voor Christus. Hij adviseerde om de vaas door deskundigen van het Allard Piersonmuseum, het archeologisch museum van de universiteit van Amsterdam, te laten bekijken om een preciezere datering te bereiken.

Ook het Baggermuseum werd aangenaam verrast: In de expositieruimte staat de cutterzuiger 'Pharaon' opgesteld, deze werd, samen met de vitrinekast waarin hij tentoongesteld wordt, getaxeerd op 42.000 euro.

Marianne Blaauboer, scheidend directrice van het Baggermuseum, noemt de familie Gorissen 'echte vrienden van het museum'. "Dankzij deze avond kon het museum weer een leuk centje opstrijken, dat goed te gebruiken is om volgende exposities te realiseren. Het kostte ons alleen maar een broodje kroket.”

De aanbieders gingen, na een leuke avond, huiswaarts. Sommigen teleurgesteld over de geringe waarde van hun object. Velen wilden geen vragen beantwoorden van de pers. Het beeldje van Arie bleek 25 euro waard, destijds had hij in HongKong het gekocht voor 25 gulden, "wel een 100 procent winst, maar de verbouwing gaat niet door”, vertelt hij, waarop een schaterlach volgt.

advertentie
advertentie