Van puppy naar geleidehond

2 september 2013 om 00:00 Nieuws

,,Ik hoorde over de mogelijkheid van een puppypleeggezin van KNGF Geleidehonden en werd helemaal enthousiast na het bekijken van hun website”, vertelt Mary. Haar man Martin en hun zonen Dylan (20) en Boyd (17) deelden haar enthousiasme en diezelfde avond was de aanmelding een feit. Dit is wat ze wilden. Ze vervolgt: ,,Het is heel fijn om met het gezin iets te doen voor je medemens. Een consulente van KNGF beoordeelde of het paste binnen ons gezin. Je moet ervoor kunnen zorgen dat de hond een onbezorgd puppyjaar heeft, nergens bang voor is en overal mee naartoe kan. Hij moet kennismaken met winkels, verkeer, geluiden en dat hij niet reageert op mensen en andere honden. Je krijgt begeleiding door middel van thuisbezoeken en een uitgebreide handleiding.”

SLIEDRECHT - Racoon is nog maar negen maanden oud, maar krijgt een belangrijke taak in zijn jonge leventje. Nog maar een paar maanden en dan wordt hij opgeleid tot blindengeleidehond of wordt hij een dekreu. Hij is een pup van De Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) en is liefdevol opgenomen in het gezin van Mary Visser uit Sliedrecht, een puppypleeggezin, dat hem in zijn eerste levensjaar begeleidt.

Het gezin werd goedgekeurd en kreeg al snel hun eerste pup, Cooper. ,,Met hem liep ik, toen hij wat ouder was, over de markt. Hij had zijn dekje om en was dus aan het werk. Hij liep mijn man voorbij die daar onverwachts ook was, maar hij kwispelde wel. Alsof hij wilde zeggen: ,,Ik zie je heus wel.” Na een jaar in een puppypleeggezin, gaat een hond terug naar KNGF Geleidehonden en volgt de opleiding na het slagen van diverse examens. Cooper is nu drie maanden terug. ,,Het moeilijkste was om afscheid te nemen. Het gemis was groot en onze hond Hunter miste zijn maatje enorm. Toen werden we gebeld dat er een hond herplaatst moest worden, Racoon van zeven maanden. Het hele gezin was à la minute vóór,” vertelt ze. Ze genieten enorm van hem en om met hem te werken. ,,Als Racoon een jaar is, wordt hij medisch gekeurd. Als hij de beste van het nest is, dan wordt hij dekreu en blijft hij bij ons. Dan mag hij een paar keer per jaar zijn kunstje vertonen,” zegt ze lachend. Als hij geen dekreu wordt, dan zullen ze hem gaan missen. Hij gaat dan alsnog de opleiding in voor geleidehond. Racoon krijgt voor de foto zijn dekje om en luistert uitstekend naar zoon Dylan. Die maakt daarna het dekje los en roept 'Vrij'. En weg is Racoon, rennend door de grote tuin op zoek naar zijn speelkameraadje Hunter.

Voor meer informatie zie: www.geleidehond.nl

advertentie
advertentie