Sliedrecht-oost onder de loep

4 september 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeente Sliedrecht is in samenwerking met de politie en woningbouwvereniging Tablis een grondig onderzoek gestart naar de veiligheid in de buurt rond de tienhoogflats. Dit naar aanleiding van de commotie die op de sociale media ontstond over een bericht op Twitter van een bewoner, wiens zoontje was bedreigd door kinderen die zich verkleed hadden als Talibanstrijders.

Door Caroline Voorbergen

In het bericht, verzonden op zondag 1 september, zegt de vader dat zijn zoontje van 8 in De Horst werd lastiggevallen en geslagen door kinderen die 'Taliban speelden'. Daarbij plaatste hij een foto van de kinderen die t-shirts om hun hoofd hadden geknoopt. Sommige jongens hadden stokken in hun hand. Op het bericht werd veel en fel gereageerd en ook via Facebook kwam een stroom aan reacties van buurtbewoners los. Enkele bewoners vertelden dat ze het probleem herkennen en zich ook meerdere keren bedreigd hebben gevoeld in hun wijk.

Burgemeester Bram van Hemmen roept op dergelijke incidenten te melden aan de wijkagent. ,,Hij heeft graag een luisterend oor. Het hoeft dan niet meteen om een officiële aangifte te gaan. Juist niet. Een mailtje met daarin de melding van een incident of klacht helpt ons al eventuele structurele problemen in de wijk zichtbaar te maken."

Hij is maandag direct, in samenwerking met de politie en woningbouwvereniging Tablis, een onderzoek gestart. ,,We willen een duidelijk en compleet beeld krijgen van de situatie in de wijk", licht Van Hemmen toe. ,,Aan de ene kant moeten we niet vergeten dat het hier om spelende kinderen van 10 jaar en jonger gaat. Aan de andere kant valt niet te ontkennen dat dit voorval veel emoties heeft losgemaakt. Dat kan heel goed een symptoom van iets anders zijn. Misschien is niet het gedrag van deze kinderen de issue, maar schuilt hier een groter maatschappelijk probleem achter. Dat weten we nu niet en daar ligt onze eerste taak: de feiten in kaart brengen. Wat zijn de cijfers? Niet alleen cijfers van criminaliteit en klachten over woonoverlast, maar ook verhuisbewegingen bijvoorbeeld. Hoe verandert zo'n wijk? Zo gaan we een compleet beeld creëren om naar aanleiding daarvan met oplossingen te kunnen komen. Als blijkt dat er echt iets aan de hand is, zullen we zeker actie ondernemen. Maar symptomen bestrijden heeft dan geen zin; we moeten de oorzaken aanpakken."

advertentie
advertentie