College acht kansen reshoring beperkt in regio

9 september 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – ,,Het college ziet beperkte kansen voor reshoring in de regio. Arbeidskosten zijn niet de enige factor in de keuze van een bedrijf om werkzaamheden op een bepaalde locatie te verrichten.” Het college van B en W reageert hiermee op vragen die PRO Sliedrecht over reshoring had gesteld. Reshoring is het terughalen van werkgelegenheid uit lagelonenlanden naar eigen land.

Reshoring zou vooral mensen met een bijstandsuitkering en gedeeltelijk arbeidsongeschikten moeten helpen aan een baan. ,,In Amerika is reshoring nu al verantwoordelijk voor tien procent van de nieuwe werkgelegenheid”, hield Wim Blanken van PRO het college als voorbeeld voor. ,,Niet te vergelijken”, reageert het college. ,,Wij hebben in ons land te maken met hogere energiekosten dan de VS en een relatief dure euro, waardoor ons kostenplaatje minder aantrekkelijk wordt voor internationaal opererende bedrijven. Bovendien willen veel bedrijven dichterbij hun afnemers zitten. Baggerschepen – om maar een voorbeeld te noemen – worden juist veel verkocht aan afnemers in de (voormalige) lagelonenlanden, zoals China en Brazilië.”

Wel beaamt het college dat de relatieve verschillen in arbeidskosten wereldwijd kleiner worden en dat daarmee de aantrekkelijkheid van Nederland kan verbeteren. ,,Als de arbeidsmarkt daardoor aantrekt en de werkloosheid afneemt profiteren alle lagen in de beroepsbevolking daarvan. Het college en de samenwerkende Drechtsteden hebben de taak een gunstig ondernemingsklimaat in het algemeen te stimuleren. Bijvoorbeeld door voor voldoende gekwalificeerd personeel te zorgen en de noodzakelijke infrastructuur aan te leggen.”

Het college vindt het stimuleren van reshoring niet onder die taken vallen. ,,Wel zullen we de vragen PRO Sliedrecht inbrengen in de Drechtstedenverband, zodat er op ingespeeld kan worden mochten kansen zich voordoen.”

advertentie
advertentie