Opening Nieuwbouw NME centrum De Hooizolder

9 september 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het is deze week feest in het Burgemeester Feitsmapark. Het nieuwe gebouw van het natuur- en milieucentrum De Hooizolder wordt namelijk geopend. Woensdagmiddag is er een feestmiddag voor de jeugd, vrijdagmiddag de officiële opening en zaterdag Open Huis. Volgende week gaan de lessen weer van start en vinden alle andere activiteiten plaats vanuit het nieuwe gebouw.

Tijdens de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een duurzaam, nieuw onderkomen. Tijdens de vele vergaderingen vooraf werden veel plannen bedacht over hoe dit gebouw representatief voor de doelstellingen van natuuronderwijs vorm gegeven kon worden. Dat betekende wikken en wegen. Maar uiteindelijk is het gelukt om veel duurzaamheidseisen in het gebouw te verwerken: Zonnepanelen, dubbel glas, driedubbel glas, houten skeletbouw, isolatie, Co2 reducerende dakpannen, zonneboiler, enzovoorts. Daarnaast is het gebouw neergezet door, onder andere, leerlingen van de Bouwschakel uit Hardinxveld-Giessendam. Ze hebben, in opdracht van De Kringloopwinkel, een mooie tijd gehad onder leiding van hun leermeester en weten nu hoe een huis moet worden neergezet.

De Kringloopwinkel heeft het allergrootste gedeelte financieel ondersteund en dat is opzienbarend. Met kleine bedragen is uit de verkoop van spullen door veel vrijwilligers een gigantisch bedrag bij elkaar gespaard en op een duurzame manier doorgegeven aan Sliedrecht. Immers, de goederen die bij de Kringloopwinkel zijn verkocht komen veelal van Sliedrechtenaren. Het geld is beschikbaar gesteld aan een voorziening voor Sliedrechtenaren en daarmee is de kringloop dan ook rond.

Om duurzaamheid nog meer aandacht te geven, wordt er ook gewerkt aan een duurzaamheidspleintje. Hierop kunnen belangstellenden in de toekomst allerlei, op kinderen gerichte, opstellingen vinden die te maken hebben met duurzaamheid. Zo komt er een speelhuisje met zonne-energie, een wormenbak, een solarcooker, enzovoorts. De Hooizolder daagt tevens bedrijven uit om ook hun duurzaamheidsproducten bij hen in de etalage te komen zetten. Tenslotte hebben ze maar één doel: Zorgen dat er in de toekomst ook nog voldoende mogelijkheden en middelen zijn om leuk te kunnen leven.

advertentie
advertentie