Voedselbank Sliedrecht houdt open huis

11 september 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Stichting Voedselbank Sliedrecht heeft zaterdag open huis gehouden in haar nieuwe pand Elzenhof 138.

Het pand is door een gulle gever 'om niet' voor de duur van 10 jaar aan de Voedselbank verhuurd. Op het dak liggen 40 zonnepanelen die geschonken zijn door de Kringloopwinkel. Het pand is volledig geïsoleerd. In een grote vries- en een koelunit worden de producten opgeslagen die aan bederf onderhevig zijn. In een container worden de niet bederfelijke etenswaren bewaard.

Een groot aantal mensen kwam kijken en liet zich voorlichten over de doelstelling, werkwijze en activiteiten van de Voedselbank, aangesloten bij Voedselbanken Nederland.

Het eerste wat opvalt, zijn de grote rijen kratten die wekelijks worden volgepakt voor de 107 gezinnen, waarvan 74 uit Sliedrecht komen en de overige uit andere plaatsen in de west-Alblasserwaard en Hardinxveld. Het gaat om pakketten met brood, fruit, groente, vlees en andere belangrijke voedselstoffen. ,,Zo’n pakket past niet in een grote boodschappentas en er zit helemaal niets bij dat over de datum is”, vertelt bestuurslid Marlijn Dekker. Elk krat wordt afgestemd op de gezinssituatie. Bordjes met '5 personen, 2 volwassenen, 3 kinderen; 2 personen, 1 volwassene, 1 kind' vertellen welke artikelen en hoeveel in de kratten door de 50 vrijwilligers in de kratten moeten worden gepakt. Ook met de religieuze en culturele achtergrond van de cliënten wordt rekening gehouden. Mensen kunnen in aanmerking komen voor een pakket nadat zij door hulpverleningsinstanties bijvoorbeeld Rivas, Yulius, Vluchtelingen werk, Diaconieën zijn verwezen. Als norm geldt dat een gezin na aftrek van de vaste lasten minder dan €340 per maand overhoudt voor de kosten van levensonderhoud, voor een alleenstaande is dit € 180. Op woensdagmiddag worden de pakketten uitgedeeld.

Kledingbank

Ook de Kledingbank is in het pand te vinden. Janny Pijl, coördinator vertelt: ,,Cliënten van de Voedselbank mogen één keer per vier weken vijf stuks kleding uitzoeken. Maandag 28 september is er uitverkoop. Dan gaat alles weg voor 1 euro, bijzondere merken uitgezonderd.

Bij het hek naast Elzenhof 138 staat een grote groene container waar men de (gewassen) kleding in kan deponeren. De kleding wordt uitgezocht en gecontroleerd waarna het in de verkoop gaat, er hangen vele honderden kledingstukken te wachten op nieuwe gebruikers.”

Giften, aftrekbaar van de belasting, kunnen worden overgemaakt naar bankrekeningnr. 1310.67.796 t.n.v. Stichting Voedselbank Sliedrecht, voor meer informatie zie www.voedselbanksliedrecht.nl

Fotobijschrift: 267 mensen, waaronder 133 kinderen, krijgen wekelijks een gezond voedselpakket

advertentie
advertentie