Sliedrecht scoort rond gemiddelde bij cito

15 september 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - RTL Nieuws publiceerde zaterdag alle Cito-gemiddeldes van basisscholen op zijn website. De Sliedrechtse scholen scoren een gemiddelde van 7,2. Dat komt overeen met het gemiddelde in Zuid-Holland: 7,1.

De twee beste Sliedrechtse scholen zijn, volgens RTL, OBS De Wilgen en CBS Prins Willem Alexander: voor beide een 7,7. De Johannes Calvijnschool en de Anne de Vriesschool hebben het laagste cijfer: beide een 6,8. CBS Oranje Nassau haalt een 7 en OBS Henri Dunant een 7,1.

CBS De Zaaier in Wijngaarden stak er bovenuit met een 8. Nog beter scoort de Don Bosco in Dordrecht. Met een 9,4 zette de katholieke basisschool het beste cijfer in de regio neer, goed voor de tiende plek van Nederland.

Omdat de Cito-gegevens niet zomaar te vergelijken zijn, zijn de resultaten van alle scholen vergeleken met de scores van vergelijkbare scholen. Hieruit kwam een rapportcijfer van iedere school. In dit cijfer zijn ook de sociale, economische en culturele achtergrond van alle leerlingen van de basissschool meegenomen. Zo is onder meer gekeken naar het opleidingsniveau van de ouders en het aantal leerlingen dat niet in Nederland is geboren.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) zei zaterdag het een goede zaak te vinden dat de Cito-scores openbaar zijn gemaakt, omdat ze ouders helpen een indruk te krijgen van de kwaliteit van een school. ,,Uiteraard moet je je daarbij niet blindstaren op één gegeven. Kwaliteit van onderwijs is meer dan alleen de Cito-score.''

Het is voor het eerst dat de gemiddelde Cito-score per school openbaar is gemaakt. RTL Nieuws vroeg naar de cijfers zodat ouders een goede schoolkeuze kunnen maken. Scholen probeerden dit met een rechtszaak tegen te houden, omdat ze vreesden dat de scores zouden worden gebruikt als ranglijst.

advertentie
advertentie