Docente Griendencollege ontmoet koningin Máxima

17 september 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Toen het Nationaal Comité Inhuldiging het initiatief nam voor het boek ‘Mijn droom voor ons land’, besloot Ria Rodenburg, docente Zorg & Welzijn aan Het Griendencollege in Sliedrecht, ook haar droom in te sturen namens de school. Van de ruim 6.500 inzendingen zijn er 300 opgenomen in het boek, waaronder die van haar: ‘Oud en jong’. ,,Mijn droom is dat scholieren en ouderen meer gaan samenwerken”, vertelt ze.

Door Fabiënne Leenart

De docente reisde samen met directeur Erik van Noordenne, op 5 september af naar Paleis Het Loo. Hier werd het eerste exemplaar van het boek aan koning Willem-Alexander aangeboden. Eenmaal daar bleek dat ze een van de uitverkorenen was die koningin Máxima mocht ontmoeten. ,,Ik kreeg de kans mijn ingezonden droom toe te lichten. Koningin Máxima vroeg wat ik ermee zou willen doen. Het sprak haar erg aan”, vertelt Rodenburg.

Haar idee is ontstaan door de samenwerking dat de school sinds een jaar heeft met de Sliedrechtse afdeling van De Zonnebloem, de vereniging die vrijwilligers in contact brengt met ouderen en mensen met een fysieke beperking. Voorzitter Wim Blanken: ,,Het is begonnen als een project, maar is nu onderdeel van het lesprogramma.” Rodenburg vult aan: ,,Gasten van De Zonnebloem komen hier om bijvoorbeeld hun nagels te laten lakken of krijgen computerles. De jongeren leren van hun breien, met een naaimachine werken en koken volgens oude recepten.” Ze merkt dat de jongeren zijn veranderd. ,,Ze zijn nog socialer, luisteren naar elkaar, het taalgebruik is beter. Het is zo gemakkelijk, waarom doen we dit niet overal?”

Dat haar wens niet onopgemerkt is gebleven bleek tijdens de presentatie. Twintig dromers hadden de eer om met de koning of de koningin van gedachten te wisselen. Van Noordenne vergezelde haar. ,,Ze zeiden: ,,Mevrouw Rodenburg, we hebben een verrassing voor u.” en we werden met golfkarretjes naar een andere ruimte gebracht waar koningin Máxima later met Ria sprak.“ ,,Ik vertelde dat het eigenlijk een verplichting zou moeten worden om met ouderen te werken en alle know-how in te zetten. En dat, als ik dit landelijk wil organiseren, ik steun nodig heb. We hopen dat het een vervolg krijgt. Ze was in elk geval heel positief.” Van Rodenburg zou het graag voorleggen aan de minister van Onderwijs. ,,Zodat het op eniger wijze ingevoerd kan worden op alle scholen en bijdraagt aan de opvoeding.”

Op pagina 38 staat de droom ‘Oud en jong’. Helaas heeft de redactie de foutieve plaatsnaam Ammerstol vermeld in plaats van Sliedrecht.

advertentie
advertentie