Gespecialiseerde EHBO-training kraamverzorgenden

21 september 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Kraamverzorgenden van Kraamzorg de Waarden ontvangen als eersten de gespecialiseerde EHBO-training 'Acute Zorg voor de Kraamzorg'.

In de Tweede Kamer is bepaald dat kraamverzorgenden verplicht zijn hun kennis en vaardigheden op het gebied van eerste hulp op peil te houden. Voordien kregen zij alleen binnen sommige opleidingen eerste hulp in de opleiding tot kraamverzorgende en daarna vaak beperkt of niet meer.

,,Gebleken is dat de standaard EHBO-training niet geschikt is voor kraamverzorgenden. Kraamverzorgenden bieden zorg in een zodanig specifieke werkomgeving, dat vanuit Kraamzorg de Waarden behoefte ontstond aan een op maat EHBO-training", vertelt Marian Eijkelenboom van De Waarden.

De organisatie heeft daarom samen met een EHBO&BHV Amersfoort een gespecialiseerde EHBO-training ontwikkeld. Deze training is inmiddels door NIKTA (Nederlands Instituut voor Kwaliteitszorg Training en Advies) erkend en heeft de naam 'Acute Zorg voor de Kraamzorg' gekregen. Deze is gebaseerd op de reguliere Acute Zorg aan Kinderen/Eerste Hulp aan Kinderen, maar bevat kraamzorg specifieke elementen, zoals fluxus, GBS-virus en reanimeren van een 'natte' pasgeborene en baby, maar ook het reanimeren van peuter/kleuter en volwassene.

Eijkelenboom: ,,De opleiding en bijbehorende persoonscertificering voorzien dus perfect in de behoefte van kraamverzorgenden aan een gespecialiseerde eerste hulpopleiding en heeft een duidelijke meerwaarde."

De nieuwe certificatieregeling is onder de aandacht gebracht van de Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg (NBvK) en het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ). Zij zijn erg enthousiast, vanwege het maatwerk en de kwalitatieve aspecten, aldus Eijkelenboom. De opleiding is inmiddels door het Kenniscentrum Kraamzorg geaccrediteerd.

Kraamzorg de Waarden laat sinds september 2013 al haar 800 kraamverzorgenden deze gespecialiseerde, NIKTA erkende en door Kenniscentrum Kraamzorg geaccrediteerde opleiding, opnieuw volgen.

advertentie
advertentie