Sanne is blij met haar keuze voor de apotheek

24 september 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – De apothekers die verbonden zijn aan de Samenwerkende Apotheken Sliedrecht, hebben per 1 september een nieuwe collega gekregen in de persoon van Sanne Verdoorn, die recentelijk haar studie Farmacie aan de Universiteit van Utrecht met succes heeft afgerond. Voor veel patiënten is Sanne geen onbekende, want zij was al parttime bij de apotheek werkzaam.

Door Ria Scholten

,,De afgelopen tweeënhalf jaar heb ik me voornamelijk beziggehouden met patiëntenzorg”, vertelt Sanne. ,,Ik zie het als een voordeel dat ik in Sliedrecht ben opgegroeid waardoor ik veel mensen, die in de apotheek komen, al ken. Ik heb lang getwijfeld tussen de studies Geneeskunde en Farmacie. Achteraf ben ik blij dat ik voor de laatste heb gekozen omdat dit vakgebied heel goed bij mij past. Van een apotheker wordt verwacht dat hij zijn brede theoretische kennis vertaalt naar de praktijk. Ik vind het leuk om met mensen bezig te zijn en dat ik door mijn kennis op het gebied van medicatie iets voor hen kan betekenen.”

Sanne houdt zich, naast de dagelijkse apothekerstaken, bezig met medicijngesprekken en therapietrouwprojecten. ,,In mijn vijfde studiejaar heb ik een half jaar onderzoek gedaan naar de effecten van medicijngesprekken. Ik heb de resultaten van een aantal apotheken verzameld en in kaart gebracht en de uitkomsten vervolgens verwerkt in een scriptie. De problemen en oplossingen die hierin naar voren kwamen zijn gepresenteerd aan een grote zorgverzekeraar, die ermee aan de slag is gegaan.”

,,Sinds een aantal jaren zijn de medicijngesprekken een hot item binnen de farmaciewereld”, aldus Sanne. ,,Ze dienen om geneesmiddelgerelateerde problemen vroegtijdig op te sporen. Hierbij kun je denken aan het signaleren van verkeerd en onnodig gebruik van medicijnen. Bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen kunnen soms door een simpele maagbeschermer worden voorkomen. De gesprekken kunnen zowel bij de patiënt thuis als in de apotheek plaatsvinden. Bij een huisbezoek wordt tevens naar het totale plaatje gekeken. Oude medicijnen, die niet meer worden gebruikt, nemen we mee terug naar de apotheek. Als het innemen van de medicatie problemen oplevert, kan worden overgeschakeld op een medicijnrol. De uitkomsten van het gesprek worden met de huisarts besproken, waarna vervolgens een optimale therapie kan worden bereikt.”

,,Het doel van de therapietrouwgesprekken is de patiënt te stimuleren langdurig voorgeschreven medicijnen zoals cholesterolverlagers en diabetesmedicatie dagelijks te blijven gebruiken. Binnenkort starten we met een COPD medicatiecheck die tot doel heeft een geselecteerd aantal patiënten gericht voor te lichten en te adviseren, bijvoorbeeld over het juiste gebruik van de inhalator. Waar nodig wordt doorverwezen naar een diëtist. De medicatie kan desgewenst in overleg met de arts worden aangepast.”

advertentie
advertentie