25 september 2013 om 00:00 Nieuws

Geen dringende problemen bij jeugd

Lage opkomst

bij interactieve

bijeenkomst

SLIEDRECHT – ,,Grote fundamentele problemen heeft de jeugd in Sliedrecht niet.” Die conclusie trok wethouder Johan Lavooi na de interactieve avond met jongeren in De Reling, donderdag 19 september. ,,Daarmee mogen we ons gelukkig prijzen, maar het betekent niet dat we achterover kunnen leunen. Er blijven vragen.”

Door Caroline Voorbergen

De jeugd kon donderdagavond deze vragen aan de kaak stellen tijdens de interactieve bijeenkomst, georganiseerd door Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD). Het feit dat maar heel weinig jongeren deze behoefte voelen, gezien de minimale opkomst, was voor Lavooi een duidelijk signaal. ,,Blijkbaar zijn de problemen niet zo dringend.” Hij werd hierin gesteund door Jeroen Loeve van Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS): ,,Als er echt iets goed mis was, stonden ze hier wel.” Maar ook concludeerde Lavooi dat de gemeente in de toekomst meer gebruik moet maken van de sociale media om toch met de jongeren in contact te komen en hun behoeften te peilen.

Donderdag vonden slechts acht Sliedrechters tussen de 12 en de 26 jaar de weg naar De Reling, waaronder drie van PRO Jong, de jongerenafdeling van PRO Sliedrecht. Toch zat de ruimte aardig vol omdat er ook mensen bij waren van de SOJS, de Hervormde Gemeente, het speciaal onderwijs, de fractie van PRO Sliedrecht en de gemeente.

Doel van de bijeenkomst was om dieper in te gaan op de uitkomst van de enquête die de gemeente en OCD deze zomer hielden onder de Sliedrechtse jeugd. Bij deze enquête zijn 1200 jongeren benaderd, 500 stuurden hun vragenlijst terug. Het OCD presenteerde donderdag al enkele conclusies en legde die ter discussie aan de groep voor. Zo blijkt uit de enquête dat tweederde iets mist in het dorp. Vooral een kermis en een bioscoop staan hoog op de verlanglijst bij de 500 geënquêteerden. Mels den Otter (12 jaar) onderschrijft dat. ,,En ik zou graag willen leren breakdancen, maar dat kan nergens”, vult hij aan. ,,Ik mis met name creatieve activiteiten”, zegt Mylene (15 jaar). ,,In Sliedrecht is heel veel te doen op het gebied van sport, maar ik houd niet van sport. Ik zou graag willen tekenen, bijvoorbeeld.” Toen zij er op gewezen werd dat die mogelijkheid er wel is, concludeerden de aanwezigen dat lang niet alle activiteiten bekend zijn bij de jongeren. ,,Daar zou dus een platform voor moeten komen”, aldus Mark Verheul van PRO Jong.

Het tweede thema was veiligheid: 44 procent van de jongeren voelt zich 's avonds wel eens onveilig in Sliedrecht, vooral bij de parken. Jonathan (14) herkent dit wel. ,,Dat komt door de hangjongeren. Misschien zouden de parken minder donker moeten zijn?”, oppert hij. Roland Verhoef van SOJS ziet daar weinig in. ,,Die verlichting kunnen ze dan weer slopen. Laat ze maar in die parken, beter dan in de wijk. Ze vallen nu weinig mensen lastig en je hoeft ze niet te treffen als je niet wilt. Jij kunt ook om de parken heen fietsen of lopen.”

Volgens Mark Verheul is de veiligheid in Sliedrecht ook verslechterd sinds alle uitgaansgelegenheden tegelijk moeten sluiten. ,,Vroeger had je meer spreiding. Nu komt iedereen op hetzelfde tijdstip samen op de Kerkbuurt en dat is vragen om ongeregeldheden. Zeker als straks de camera's worden weggehaald.”

Over het derde thema 'alcoholgebruik onder jongeren' ontstond weinig discussie. Wel wisten de jongeren te vertellen dat er illegale drankgelegenheden in Sliedrecht bestaan. Zolders of schuren waar 25 à 30 jongeren samenkomen voor ze naar de cafés gaan. Ook de jongsten aan tafel hadden hier wel eens van gehoord. Met coma-zuipen was nog nooit iemand in aanraking gekomen. Wethouder Lavooi waarschuwde toch voor onderschatting. ,,Het onderzoek 'Verzuip jij je toekomst?' toont aan dat dit probleem ernstiger is dan wij hier vandaag signaleren.”

Tot slot werden de jeugdhonken besproken. Locaties als Elektra en Pand33 blijken in de enquête ruimschoots bekend bij de Sliedrechtse jeugd. Elektra kampt daarbij wel met een imagoprobleem, waardoor de activiteiten niet altijd goed bezocht worden. ,,Ouders raden vaak af daar heen te gaan, terwijl het er hartstikke gezellig is”, weet de 12-jarige Mels uit ervaring. Nathalie Verhoef van SOJS kent dit signaal. ,,Dat imagoprobleem is 30 jaar geleden ontstaan, maar zo is het nu echt niet meer.”,,De jongens die met hun scooters achter het pand hangen schrikken wel een beetje af”, bekent Mylene. ,,Die jongeren worden bijgestaan door onze jongerenwerkers. Dit gebeurt in goed overleg met de politie en gemeente”, legt Jeroen Loeve uit. ,,Maar we erkennen dat dit een moeilijkheid is. Niet alle doelgroepen gaan altijd hand in hand.”

Wethouder Lavooi sloot vervolgens de avond af. ,,Ik neem de signalen van vanavond zeker mee. Zo bemerk ik dat er voor de jongere jeugd, tussen de 12 en 20, nog te weinig wordt georganiseerd. Ook zijn er speciale doelgroepen die tussen wal en schip raken, zoals de leerlingen van de Bleyburghschool. Dat is ook zeker een huiswerkpunt.”

advertentie
advertentie