Lezing ruimteonderzoek in Nederland

25 september 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Drs. Gerard Cornet houdt vrijdag 4 oktober vanaf 20.15 uur een lezing over Wetenschappelijk Ruimteonderzoek in Nederland bij sterrenwacht Mercurius aan de Baanhoekweg 75 in Dordrecht.

Cornet is werkzaam bij SRON, Space Research Organization Netherlands. Het wetenschappelijk ruimteonderzoek in Nederland concentreert zich bij het SRON, een NWO-instituut met twee vestigingen in Utrecht en Groningen. SRON bedenkt, ontwikkelt, bouwt en gebruikt meetinstrumenten voor wetenschappelijk onderzoek in en vanuit de ruimte. SRON kan worden beschouwd als het Nederlandse agentschap voor wetenschappelijk ruimteonderzoek en als thuisbasis voor de deelname aan programma's van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Door de ruimte-instrumenten van SRON kunnen we steeds dieper in het heelal kijken. Dat levert kennis op over de evolutie van het heelal, sterrenstelsels, sterren, planeten en zwarte gaten. Vanuit de ruimte kunnen ook de processen in de aardatmosfeer bekeken worden, zoals luchtverontreiniging en klimaatverandering.

Veel instrumenten voor astrofysisch onderzoek die door SRON in het verleden zijn gemaakt, hebben een plaats gevonden in nationale, bilaterale, ESA en NASA-satellieten. Te denken valt aan Röntgencamera's, Gammadetectoren, spectrometers en infrarood apparatuur. De gegevens van deze instrumenten vormen al jarenlang een rijke bron van interessant onderzoek.

Belangstellenden dienen zich vroegtijdig aan te melden via aanmeldingen@sterrenwacht-mercurius.nl of 0184-490660.

advertentie
advertentie