Afbeelding
Archief BDU Media

Sliedrecht wil afval 'omgekeerd inzamelen'

27 september 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeenteraad boog zich woensdagavond over het 'Afvalbeleidsplan Sliedrecht 2014 en verder'. Dit plan moet vóór 2020 leiden tot minder afval per bewoner en dat wil de gemeente bereiken door in te zetten op 'omgekeerd inzamelen'. Oftewel, de Sliedrechter kan extra service verwachten voor het ophalen van grondstoffen (groen, kunststof, papier, glas en textiel), maar voor het restafval moet hij/zij zelf naar verzamelcontainers lopen.

door Caroline Voorbergen

De ondergrondse verzamelcontainer komen op maximaal 150 meter van de huizen staan (bij uitzondering 200 meter). De kleine minicontainers voor groente-, fruit- en tuinafval worden vervangen door grote containers, die in april, mei, juni, september en oktober wekelijks worden geledigd. Vier maal per jaar komt er een inzamelronde voor grof tuinafval. Sliedrecht krijgt er tien glascontainers en drie textielcontainers bij. Het wegbrengen van grof afval naar de milieustraat wordt gestimuleerd en oneigenlijk gebruik hiervan wordt uitgesloten door een pasjesysteem.

De gemeente wil zo vóór 2020 minimaal 65 procent van het huishoudelijk afval hergebruiken en een afvalvermindering bereiken van minimaal 71 kilo per inwoner per jaar.

Portefeuillehouder Ad de Waard kreeg woensdag nog niet direct de handen op elkaar van de gemeenteraad. ,,Het wordt een stuk complexer voor de burger, terwijl ze daar niet voor worden beloond", zei Len van Rekom (VVD). ,,Ik voorzie veel weerstand bij de inwoners", zei ook Ben van der Plas (PvdA). ,,Moeten we niet eerst de wijken in om hier draagvlak voor te creëren?"

De wethouder beaamde dat er een extra inspanning van de burger wordt gevraagd. ,,Maar ook van de samenleving. Je kunt het niet alleen doen. We doen een beroep op de zelfredzaamheid van burgers, bijvoorbeeld als ze slecht ter been zijn. Feit is: we moeten hoedanook naar een vermindering van de afvalstroom, linksom of rechtsom."

De CDA-fractie was tevreden over de gemaakte keuzes in het plan. Met name over het feit dat Sliedrecht niet kiest voor het diftarsysteem (gedifferentieerde tarieven), waarbij huishoudens meer afvalstoffenheffing gaan betalen als ze meer afval aanbieden. ,,Veel gemeentes kiezen wél voor die financiële prikkel, maar in de praktijk blijkt dat vooral te leiden tot een toename van afval dumpen", zei CDA-raadslid Vincent Prins.

Overigens is diftar in dit plan niet definitief van de baan. Als in een tussentijdse evaluatie blijkt dat Sliedrecht de doelstellingen niet haalt zou de gemeente er na 2018 voor kunnen kiezen dit systeem alsnog in te voeren bovenop de nu voorgestelde maatregelen.

Prins wilde van de wethouder wel weten of de nieuwe ondergrondse containers ten koste gaan van parkeerplaatsen. De wethouder sloot dit in een enkel geval niet uit, maar zou de cijfers hierover opzoeken.

Aan het afvalbeleidsplan hangt een prijskaartje van in totaal €1.178.000,- (€833.000,- voor ondergrondse containers; €310.000,- voor extra huisvuilwagen en aanhangers; €35.000,- voor de invoering van een pasjessysteem). Toch verwacht de wethouder dat de afvalstoffenheffing voor de Sliedrechter nagenoeg gelijk kan blijven door lagere verwerkingskosten en door extra opbrengsten uit waardevol afval zoals kunststof, oud papier en textiel.

De gemeenteraad neemt dinsdag 8 oktober een beslissing over het plan. ,,Bij een akkoord gaan we meteen de wijken in. Het succes hangt immers voor een belangrijk deel af van goede communicatie over het doel van gescheiden afvalinzameling. Er zal dan ook een uitgebreide campagne aan gekoppeld worden", aldus De Waard.

advertentie
advertentie