Uitbreiding transportnet Gasunie voltooid

1 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - Gasunie heeft de laatste fase van de zogenoemde Noord-Zuid Route in gebruik genomen. Met de afronding van het 65 kilometer lange tracé tussen Odiliapeel en Melick komt een einde aan de 500 kilometer lange uitbreiding van het gastransportnet die startte in 2008. Een deel van het traject loopt door Wijngaarden.

De Noord-Zuid Route loopt vanaf het Duitse Rysum onder de Eems door, via alle oostelijke provincies naar Schinnen in Limburg. Één aftakking loopt van Wijngaarden naar Zeeland, de andere van Hattem naar de Maximacentrale,. Naast de 500 kilometer leiding werden twee nieuwe compressorstations gebouwd, waarvan een in Wijngaarden.

Er waren meer dan 900 vergunningen en negen Milieu Effect -rapportages (MER) nodig om de leidingaanleg mogelijk te maken van dit grote infrastructuurproject. Voor de pijpleidingen werd 250 duizend ton staal gebruik, werden bijna 35.000 lassen gelegd en 60.000 piketpalen geslagen.

De uitbreiding van het Nederlandse gasnet was nodig om twee redenen. Enerzijds is gas de schoonste fossiele brandstof waarvan steeds meer wordt geïmporteerd. De eigen winning van aardgas in Nederland en Noordwest-Europa neemt geleidelijk af, terwijl de vraag naar aardgas op de langere termijn nog steeds stijgt. Anderzijds is gas de stabiele ruggengraat voor zonne- en windenergie. Wanneer er onvoldoende aanbod energie uit zon en wind is, kan een gasgestookte elektriciteitscentrale razendsnel bijschakelen om de vraag naar energie over te nemen. Met de aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als hart van de 'Noordwest-Europese gasrotonde' in de Europese energiemarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante aanvoer van aardgas.

Volgende uitbreiding

Intussen wordt er gewerkt aan een volgende uitbreiding van het transportnet. Tussen Beverwijk en Wijngaarden wordt nog eens 90 kilometer gastransportleiding gelegd. De aanleg van de versterking van het westelijke kwadrant van de gasrotonde moet in september 2014 zijn afgerond (zie www.gasuniebouwt.nl). Ook start Gasunie begin 2014 met de aanleg van 15 kilometer gastransportleiding in de provincie Zeeland. Tenslotte start Gasunie Deutschland in 2014 met de aanleg van een 90 kilometer lange leiding tussen Fockbeck bij Kiel en Ellund bij de Deense grens. De laatst genoemde projecten moeten in september 2015 worden afgerond.

advertentie
advertentie