Pannenkoekengeur verleden tijd

2 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Bij de laatste milieuvergunning werd de norm voor De Bioderij naar beneden bijgesteld. ,,Van 2,0 naar 1,3 geureenheden. Ter vergelijk: er zijn bakkerijen die aan een norm van 10 moeten voldoen", vertelt Kok. Dat de eisen zo streng zijn voor de Sliedrechtse pannenkoekenbakker heeft alles te maken met de jarenlange klachten vanuit de omgeving. Sinds de vestiging van het bedrijf in Sliedrecht in 2002 meldden omwonenden dat ze, vooral bij een westenwind, veel last hebben van de zoete geur van pannenkoeken en poffertjes. ,,Vergeleken met de chemische dampen van DuPont lijkt dat misschien best lekker, maar als je het continu ruikt is dat het zeker niet", weet ook Kok. ,,We hebben daar alle begrip voor en hebben nu niet voor niets nu al ruim een miljoen geïnvesteerd in de oplossing van het probleem."

SLIEDRECHT - Ook de Sliedrechters aan de westelijke kant van het dorp kunnen binnenkort weer dagelijks een frisse neus halen. De strijd tegen ruim tien jaar lang stankoverlast van pannenkoekenbakker De Bioderij lijkt beslecht. Met acht nieuwe schoorstenen van maximaal 35 meter hoog zal de geur binnenkort “verwaarloosbaar zijn", belooft HR-manager Johan Kok.

De eerste poging werkte averechts, vertelt Kok. ,,Een zogenoemde ozon-toepassing moest de geurdeeltjes neutraliseren, maar dat had een tegengesteld effect. De deeltjes werden juist verzwaard en sloegen eerder neer op de dijk. In overleg met geurspecialisten hebben we nu gekozen voor de nieuwe schoorstenen. Door de geur op grote hoogte uit te stoten zullen de geurdeeltjes verwaaien. Het is de best beschikbare techniek van dit moment."

Afgelopen vrijdag werden de eerste vier rvs-torens van 35 meter geplaatst. De omwonenden waren uitgenodigd bij dit feestje. Volgende week komen er nog vier van 30 meter bij en eind volgende week wordt alles aangesloten. ,,Een investering van enkele tonnen", zegt Kok, ,,maar dan zijn we ook klaar voor de toekomst. Ik garandeer niet dat Sliedrecht nooit meer iets zal ruiken, maar het zal verwaarloosbaar zijn." Kok roept de Sliedrechters op ook wat verder te kijken dan de neus lang is. ,,Mocht de pannenkoekengeur toch nog een keer waarneembaar zijn, denk dan ook eens aan die 220 fte-banen - waarvan 160 in Sliedrecht - die De Bioderij creëert. Dat is in crisistijd ook wat waard."

advertentie
advertentie